Τι είναι ο Βαρδαλαμπούμπας;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Βαρδαλαμπούμπας;

Απαντήσεις

Μια ομολογουμένως αστεία λέξη, ο βαρδαλαμπούμπας ήταν η δερμάτινη καλύπτρα (δαχτυλήθρα) που χρησιμοποιούσαν οι πυροβολητές στα παλιά εμπροσθγεμή κανόνια για να προστατεύουν τον αντίχειρα τους, που έκλεινε την οπή του οπαίου. Ετυμολογείται από το ενετικό vardalabomba, όπως λεγόταν το σύνεργο αυτό. Συνεκδοχικά, βαρδαλαμπούμπας είναι ο αντίχειρας και μεταφορικά έτσι λέγεται ο κοντόχοντρος άνθρωπος που μοιάζει με αντίχειρα.

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, όταν διασκεύασε (σε Εξηνταβελόνη) τον Φιλάργυρο του Μολιέρου, ονόμασε Βαρδαλαμπούμπα ένα από τα πρόσωπα, τον πλούσιο χήρο (στο προτώτυπο Anselme, Ανσέλμης στις παραστάσεις του Εθνικού). Η λέξη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε ευθυμογραφήματα και χρονογραφήματα, σαν ευτράπελο αυτοσχέδιο επώνυμο, όπως ο Τρεχαγυρευόπουλος. Ο Σκαρίμπας, σε χρονογράφημα του 1976, είχε αποκαλέσει «βαρδαλαμπούμπα του φαρισαϊσμού» τον Σολζενίτσιν!

Σήμερα η λέξη πιο πολύ ακούγεται σαν αστείος και σαφώς αλλά ακαθόριστα μειωτικός χαρακτηρισμός, μια και κανείς δεν ξέρει τις αρχικές σημασίες.Προσθήκη νέας απάντησης