Τι είναι ο Βαλμάς;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Βαλμάς;

Απαντήσεις

Βαλμάς ήταν ο βοσκός μεγάλων ζώων, ιδίως αλόγων, καθως και εκείνος που έτρεφε άλογα και τα νοίκιαζε για αγροτικές εργασίες, και ειδικότερα αυτός που κατεύθυνε τα άλογα στο αλώνισμα. Έβαλα αόριστο επειδή οι καιροί εκείνοι έχουν περάσει· πάντως η λέξη είχε σχεδόν πανελλήνια εξάπλωση, ενώ σήμερα μόνο ως επώνυμο επιβιώνει. Δυστυχώς, τα (παλιότερα) λεξικά που έχουν τη λέξη δεν μας διαφωτίζουν ως προς την ετυμολογία της: αγνώστου ετύμου, γράφουν.

Ο Κρυστάλλης έχει γράψει πως το σούρουπο «ο αντίλαλος βραχνό τραγούδι φέρνει του αλογολάτη, του βαλμά». Το μέρος όπου βοσκούσαν τα άλογα λεγόταν βαλμαδιό. «Αλλού τα βοσκοτόπια με τα μαντριά· αλλού τα βουκολιά με τα βόδια· αλλού τα βαλμαδιά με τ’ άλογα», περιγράφει ένα πλούσιο χτήμα ο Καρκαβίτσας στον Αρχαιολόγο.

Τα πράγματα μπερδεύονται λίγο γιατί ή λέξη βαλμάς έχει κι άλλη μια σημασία: είναι το πουλί, ο γκιόνης. Σύμφωνα με τον θρύλο (έχει γράψει σχετικά ο Βαλαωρίτης), ήταν δυο αδέρφια βαλμάδες (αλογοβοσκοί) και ο μεγάλος σκότωσε τον μικρό, και μάλιστα άδικα· όταν το κατάλαβε, παρακάλεσε τον Θεό να τον μεταμορφώσει σε πουλί. Βρήκα κάπου ένα παλιό άρθρο εφημερίδας, που ειρωνεύεται τους πολιτικούς αντιπάλους ότι διαμαρτύρονται «με φωνήν βαλμά».Προσθήκη νέας απάντησης