Τι είναι ο Τσορμπατζής;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τσορμπατζής;

Απαντήσεις

Τσορμπατζήδες και τζορμπατζήδες ήταν οι κρόκριτοι και γαιοκτήμονες Χριστιανοί τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας· στη συνέχεια η λέξη επιβίωσε με τη σημασία «προύχοντας, εύπορος». Δάνειο από το τουρκικό corbaci, που έχει κι άλλες σημασίες - έτσι ονομαζόταν και ο συνταγματάρχης των γενίτσαρων, αλλά και ο πωλήτης ή μάγειρος σούπας, διότι corba είναι η σούπα στα τούρκικα (που έχει περάσει και ως τσορβάς στα ελληνικά). Και ως επώνυμο.

Οι τσορμπατζήδες ήταν λοιπόν οι άρχοντες, οι δημογέροντες, οι κοτζαμπάσηδες. Η λέξη σήμερα ακούγεται είτε σε αφηγήσεις για τα γεγονότα της τουρκοκρατίας (ιδίως για την αυτοδιοίκηση στους τελευταίους αιώνες), είτε με τη σημασία του ανθρώπου που ζει αρχοντικά, π.χ. οι κάτοικοι της τάδε πόλης «φημίζονται για γλεντζέδες και τσορμπατζήδες».

Στον Μεσοπόλεμο, το ΚΚΕ χρησιμοποίησε πολύ τη λέξη τσορμπατζήδες στον πολιτικό του λόγο, εννοώντας τους πλούσιους χωρικούς. Έτσι, για παράδειγμα, μετά τις κοινοτικές εκλογές του 1929, ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε ανταπόκριση από τη Λευκάδα με τίτλο: «Παρά τις συκοφαντίες των τσορμπατζήδων Εγκλουβής επέτυχε στις κοινοτικές εκλογές ο Κομμουνιστικός Συνδυασμός».Προσθήκη νέας απάντησης