Τι είναι ο Τσιφτές;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τσιφτές;

Απαντήσεις

Λέξη με δύο σημασίες, εντοπισμένες στην Κρήτη και στην Κύπρο, αν και με κοινή αρχή. Δεν υπάρχει σε κανένα γενικό λεξικό της γλώσσα, παρά μόνο στο Αντίστροφο, ωστόσο συνδέεται ετυμολογικά με μια πασίγνωστη λέξη της κοινής νεοελληνικής, το τσιφτετέλι. Cift, τσιφτ, στα τούρκικα είναι το ζευγάρι, ο διπλός. Τσιφτετέλι, ο χορός που παίζεται με διπλό τέλι, διπλοπενιά.

Τσιφτές λοιπόν, στην Κρήτη, είναι το δίκαννο κυνηγετικό όπλο, επειδή έχει δύο κάννες. Ο Κονδυλάκης στην Πρώτη αγάπη γράφει ότι η μητέρα του τού είχε υποσχεθεί έναν «ελαφρό τσιφτέ» για να ξεκινήσει το κυνήγι. Η λέξη, συχνή σε μαντινάδες. Κοινός τόπος στις αφηγήσεις για τη Μάχη της Κρήτης είναι ότι οι Κρητικοί πολέμησαν με τσιφτέδες, δηλαδή παλιά κυνηγετικά, και τσουγκράνες.

Στην Κύπρο όμως, τσιφτές ήταν, όταν υπήρχε η λίρα, το διπλοσέλινο, το κέρμα των δυο σελινιών δηλαδή, και μετά την κατάργηση της υποδιαίρεσης των σελινιών, το αντίστοιχο νόμισμα των 10 μιλσ, το ένα δέκατο της λίρας. Αυτό ήταν το βασικό κέρμα που έβαζαν οι έφηβοι στα μηχανάκια με τα ηλεκτρονικά (σαν τα δεκάρικα της δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα). Σήμερα χρειάζονται 50 σεντ, αλλά η ονομασία παραμένει.Προσθήκη νέας απάντησης