Τι είναι ο Τερμπιές;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τερμπιές;

Απαντήσεις

Άλλη μια λέξη που δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό, ωστόσο χρησιμοποιείται, αφού τη βρίσκω και σε διαδικτυακές συζητήσεις, αλλά και σε εφημερίδες. Τερμπιές είναι η καλή ανατροφή, οι καλοί τρόποι, η αγωγή των παιδιών· στην Κρήτη, όμως, ντερμπιέ λέγονται τα όσπρια σούπα όταν έχουν χυλώσει· ενώ στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως υπάρχει η απειλή «Θα σε βάλω σε τερμπιέ», δηλαδή «θα σε τιμωρήσω, θα σε μάθω να φέρεσαι».

Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό terbiye, που θα πει αγωγή, ανατροφή. Η μαγειρική σημασία εξηγείται από το ότι αυτές οι σάλτσες ή το αυγολέμονο θεωρείται ότι δίνουν αγωγή, χαρακτήρα στο φαγητό. Και από την έννοια της διαπαιδαγώγησης εύκολα φτάνουμε στην πειθαρχία ή στην τιμωρία. Μάλιστα, καμιά φορά η λέξη χρησιμοποιείται και μονολεκτικά σαν προσταγή: «Τερμπιέ!», δηλαδή «Ησυχία!»

Τη λέξη την έχει το Λεξιλόγιον τουρκικών λέξεων του Κουκκίδη, και μάλιστα τη γράφει «τερμπιγές», διότι έτσι προφερόταν παλιότερα, τρισύλλαβη. Στο διήγημα του Τάσου Αθανασιάδη, Η επίσκεψη του δεσπότη, όπου η δράση εκτυλίσσεται στην Πόλη, μια Ρωμιά εμφανίζεται να λέει: «Έδωσα τερμπιέ στα παιδιά μου κι ας έμεινα αγράμματη». Ας είναι καλά!Προσθήκη νέας απάντησης