Τι είναι ο Ταμπής;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Ταμπής;

Απαντήσεις

Ταμπής είναι ο παρασκευαστής των καφέδων, ο ειδικός μάστορης που ψήνει τους καφέδες πίσω από τον πάγκο του καφενείου (ο ορισμός είναι του Ήλία Πετρόπουλου), από το τουρκικό tabih (ψήστης). Λέγεται, σπανιότερα, και νταμπής. Ο ταμπής είναι διακριτός από τον σερβιτόρο και από τον καφετζή, αν φυσικά το καφενείο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να έχει πολυμελές προσωπικό. Ταμπής λεγόταν και στους παλιούς τεκέδες αυτός που έφτιαχνε τους ναργιλέδες.

Η λέξη, πανελλήνια, δεν υπάρχει στα νεότερα λεξικά, ίσως κακώς μια και στις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου των τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων η ειδικότερα του ταμπή ακόμα αναγνωρίζεται. Επίσης, ο ταμπής έχει κερδίσει την υστεροφημία χάρη στους υπέροχους στίχους του Λ. Παπαδόπουλου στο τραγούδι Στο Λαϊκό το καφενείο του Λοΐζου: «Κι εγώ που λες παιδάκι πράμα, πότε ταμπής πότε γκαρσόνι / χρόνια να καρτερώ το θάμα, που δε ζυγώνει».

Στα παλιά καφενεία, ο καλός ταμπής είχε φανατικούς οπαδούς και, αν τύχαινε ν’ αλλάξει μαγαζί, συχνά έπαιρνε μαζί και την πελατεία του. Στον Γιούγκερμαν του Καραγάτση, ο Βάσιας, περήφανος για τον καλό καφέ που φτιάχνει, προκαλεί σε διαγωνισμό όλους τους ταμπήδες της Ανατολής.Προσθήκη νέας απάντησης