Τι είναι ο Συρμακέζης;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Συρμακέζης;

Απαντήσεις

Συρμακέζης, ή σερμακέζης ή σιρμακέζης (ή συρμακέσης κτλ.) είναι ο χρυσοκεντητής, δηλαδή ο τεχνίτης ο ειδικευόμενος να κεντάει υφάσματα ή ρούχα με χρυσό (ή ασημένιο) νήμα. Έτσι λεγόταν επίσης κι αυτός που έφτιαχνε τέτοιο νήμα. Πρόκειται για δάνειο από το τουρκικό sirmakes, όπως sirma είναι η χρυσή ή ασημένια κλωστή - και αν σας φάνηκε πως μοιάζει με το δικό μας «σύρμα» δεν είναι τυχαίο, αφού από εκεί προέρχεται, διότι σύρμα έλεγαν οι βυζαντινοί τις πολύτιμες κλωστές, άρα ο σερμακέζης είναι είδος αντιδανείου.

Υπάρχει και ανάλογο επώνυμο· από τις έξι παραλλαγές συχνότερη είναι η Συρμακέζης. Κάπου διάβασα μάλιστα ότι ο γνωστότερος Γιαννιώτης συρμακέζης ήταν ο Βασίλης Συρμακέσης, γεννημένος το 1861 από μακριά γενιά χρυσοκεντητάδων· προφανώς, κάποιος πρόγονος έκανε επώνυμο το επάγγελμα του. Τα Γιάννενα, άλλωστε, ήταν ξακουστό κέντρο χρυσοκεντητικής. Να σημειωθεί ότι οι συρμακέζηδες ήταν αποκλειστικά άντρες και συνήθως είχαν μόνιμα εργαστήρια.

Η λέξη υπάρχει στα παλιότερα λεξικά, όχι όμως στα νεότερα. Άλλωστε τώρα που βρίσκεται μόνο σε αφηγήσεις για τα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάθηκαν ή που χάνονται - στο Διαδίκτυο διαβάζω ότι υπάρχει ένας μόνο συρμακέζης που ακόμα ασκεί την τέχνη.Προσθήκη νέας απάντησης