Τι είναι ο Σκορτάδος;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Σκορτάδος;

Απαντήσεις

Και να μην ξέρετε τη λέξη, θα καταλάβατε ότι ο σκαρτάδος είναι συγγενής με τον σκάρτο· ωστόσο, ενώ ο σκάρτος άνθρωπος είναι ηθικά μεμπτός, ο σκαρτάδος είναι ανισόρροπος, λιγάκι παλαβός, ιδιότροπος. Δάνειο από το ενετικό scartado, εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές της ενετικής λεξιλογικής επιρροής. Και επώνυμο - οι λίγοι παλιότεορι θα θυμούνται τον μεγάλο ροδίτη ποδοσφαιριστή Γιώργο Σκαρτάδο.

«Τον νόμιζαν λοιπόν σκαρτάδο και λειψό στο μυαλό», γράφει σε ένα διήγημα του ο Λαύρας, ενώ αρκετά γνωστό είναι το ποίημα του Σουρή Ο σκαρτάδος, δημοσιευμεένο στην εφημερίδα Μη χάνεσαι (1883): «Ένας σκαρτάδος Βρετανός προχθές ανένη μόνος / επάνω εις την Ακρόπολη τη δόξα μας να ιδεί, / κι όσο τας στήλας έβλεπε του θείου Παρθενώνος, / εσυγκινείτο κι έκλαιε σαν το μωρό παιδί».

Ο δημοτικιστής Πέτρος Βλαστός, σε επιστολή του, χαρακτηρίζει τον Περικλή Γιαννόπουλο ως εξής: «Ήταν αγαπητός άνθρωπος μα κάπως σκαρδάτος». Σχολιάζοντας την επιστολή στη Νέα Εστία, ο Παύλος Φλώρος γράφει: «Θέλει να ειπεί ¨σκάρτος”, ωστόσο τι χαριτωμένο αυτό το “σκαρτάδος”. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως ο Βλαστός γεννήθηκε και έζησε πάντα στο εξωτερικό». Όμως, αν και γεννημένος στο εξωτερικό, ο Βλαστός ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να πει!Προσθήκη νέας απάντησης