Τι είναι ο Σασκίνης;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Σασκίνης;

Απαντήσεις

Είναι ο άμυαλος, ο χαζός, ο μπουνταλάς· και ο αδέξιος σε εργασία. Απο το τουρκικό saskin που σημαίνει «σαστισμένος, μπερδεμένος», από το ρήμα sasmak. Και σασκινιά, η χαζομάρα. Λέξη βόρεια, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πιο πολύ, καθώς και μικρασιάτικη - την έχει και ο Βενέζης σε διάλογο στο Νούμερο 31328. Δεν είναι βαρύς χαρακτηρισμός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πειραχτικά, με φιλική διάθεση. Υπάρχει και βορειοελλαδίτικο συγκρότημα ροκ, Los Saskinistas, που σε τραγούδι του ακούγεται η προτροπή: «Τη σασκινιά παράτησε και πιάσε την κιθάρα».

Και βέβαια, όσοι έχουν διαβάσει τη Βαβυλωνία θα θυμούνται πως ο Ανατολίτης αποκαλεί κατ’ επανάληψη «σασκίνη» τον Λογιότατο που δεν καταλαβαίνει τις ελληνικούρες του· για παράδειγμα, όταν ο Λογιότατος ζητάει «νηφοκοκκόζωμον» ενώ θέλει καφέ, ο Ανατολίτης ξεσπάει: «και ντε λες έτσι, μόνο λες νύφη και κοκόνα; πολύ σασκίνη άντρωπο είσαι· ατζαΐπικο, μπουταλά είσαι, να μη σε κακοφανεί… Εγώ έτσι σασκίνη άντρωπο ντεν είδα ακόμα… καρντιά του τέλει καφέ, και να υρεύει κοκόνα νύφη…»

Στα τούρκικα, το ρήμα sasmak, σημαίνει «εκπλήσσομαι, τα χάνω». Από τον αόριστο του, sastim, δανειστήκαμε το δικό μας κοινότατο σαστίζω, που επομένως είναι ομόρριζο με τον καημένο τον πολύ σπανιότερη σασκίνη.Προσθήκη νέας απάντησης