Τι είναι ο Σαράτσης;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Σαράτσης;

Απαντήσεις

Σαράτσης ήταν ο σελοποιός ή ο σαγματοποιός. Η λέξη είναι τουρκική, sarac. Ως λέξη έχει πάθει διπλή υποχώρηση, αφενός διότι η τουρκογενής λέξη υποκαταστάθηκε από μια αυτόχθονη (σαγματοποιός) ή ημιαυτόχθονη λέξη (σελοποιός) και αφετέρου επειδή το αυτοκίνητο σχεδόν εκτόπισε το άλογο ως μέσο μεταφοράς, άρα και τους σαγματοποιούς. Διόλου περίεργο λοιπόν που δεν υπάρχει στα σημερινά λεξικά.

Οι σαράτσηδες κατασκεύαζαν ή επισκεύαζαν και κάρα. Το επάγγελμα λοιπόν ήταν καίριο στους προηγούμενους αιώνες, τόσο που, όταν το 1822 η Προσωρινή Διοίκηση της επαναστατημένης Ελλάδας διέταξε το τρίμηνο κλείσιμο των καταστημάτων για να βρεθούν στρατιώτες, εξαίρεσε «ψωμοπωλεία, κρεατοπωλεία, σαράτσικα και δουφεκτσίδικα [οπλοπωλεία], μπακάλικα και τσαρουχοπωλεία».

Σύμφωνα με μια ανεπιβεβαίωτη θεωρία, ο γνωστός μας παπαράτσι προέρχεται από το επίθετο Paparazzo, συχνό στην περιοχή του Καταντζάρο, το οποίο ετυμολογείται, ίσως, από το επίθετο Παπασαράτσης. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος γι’ αυτό το τελευταίο, πάντως επίθετα Σαράτσης και Σαρατσίδης είναι αρκετά συχνά. Ίσως γνωστότερος είναι ο γιατρός Δημήτρης Σαράτσης, που ίδρυσε το Παρθεναγωγείο Βόλου και κατηγορήθηκε στα Αθεϊκά.Προσθήκη νέας απάντησης