Τι είναι ο Ρέζιγος;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Ρέζιγος;

Απαντήσεις

Ρέζιγος είναι ο επισφαλής, που δεν εμπνέει αφάλεια· είναι και ο επικίνδυνος. Ρέζιγο λέγεται το πλοίο που μπορεί να βουλιάξει, το σανίδι που μπορεί να σπάσει, ακόμα και ο άρρωστος που κινδυνεύει να πεθάνει.

Η λέξη δεν υπάρχει στον Δημητράκο, τη βρίσκω όμως στον Πάπυρο και στο Μείζον. Είναι λέξη συχνή στη Μυτιλήνη, στη Λήμνο και στους πεζογράφους της αιολικής γης, Βενέζης, Κόντογλου, και ιδίως Μυριβήλη, που μας λέει, στη Δασκάλα με τα χρυσά μάτια, πως είναι «Ρέζιγο πράγμα να κρεμάζει ο άνθρωπος τη ζωή από τόσο λιανά κλωνιά». Τα παλιά θαλασσοδάνεια, που ήταν ακάλυπτα από υποθήκη, γι’ αυτό και είχαν θηριώδες επιτόκιο, λέγονταν «ρέζιγα θαλάσσης».

Πρόκειται για αντιδάνειο, από τη γενουάτικη λέξη rezegu, που προέρχεται από το ριζικό· αγγίζουμε έτσι ξώφαλτσα ένα από τα πιο σκληρά καρύδια της μεσογειακής ετυμολογίας, μια και οι ειδικοί δεν έχουν συμφωνήσει αν το ριζικό (που είναι λέξη βυζαντινή, αφού το κακορίζικος εμφανίζεται στον Γλυκά το 1156) προέρχεται από τη ρίζα ή από το αραβικό rizq, ούτε αν το ιταλικό rischio (από το οποίο το δικό μας ρίσκο) παράγεται από το ριζικόν ή από κάποια υστερολατινική λέξη.Προσθήκη νέας απάντησης