Τι είναι ο Ντουλαμάς;


Τι σημαίνει η λέξη Ντουλαμάς;

Απαντήσεις

Ο ντουλαμάς ή ντολαμάς ήταν μάλλινος επενδυτής, ανοιχτός μπροστά, που έδενε με ζώνη και που αποτελούσε το επανωφόρι της στολής του φουστανελοφόρου και το επιχιτώνιο του ευζώνου. Δάνειο από το τουρκικό dolama. Δεν υπάρχει στα νεότερα λεξικά, αν και ίσως θα έπρεπε, και όχι μόνο για ιστορικούς λόγους. Αν μη τι άλλο, οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς φορούν ακόμα και σήμερα ντουλαμά, από χοντρή μπλε τσόχα τον χειμώνα και χρώματος χακί το καλοκαίρι.

Όπως λέει ο Τάκης Λάππας, οι αγωνιστές του Εικοσιένα «τον ντουλαμά τον ρίχνανε πάνω τους σαν έπιανε κρύο κι ήταν φτιαγμένος από τσόχα που την κεντούσανε με μαύρο μετάξι». Ο Παλαμάς έγραψε για τον Καραϊσκάκη: «Ο ντουλαμάς απάνω του άλικος, πορφυρά / σκρήπτρο στο χέρι το βαρύ του απελατίκι». Κρόσσια, χιτώνες, ντουλαμάδες, βελάδες είναι ο τίτλος μιας παιδικής ιστορίας της ελληνικής φορεσιάς, που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

«Θα λαμποκόπαγαν στους ντουλαμάδες οι πέντε αράδες τα κουμπιά, οι έξη τα σιρίτια», έγραψε ο Σκαρίμπας στους Καημούς στο Γριπονήσι. Βέβαια, δεν ήταν φανταχτεροί όλοι οι ντουλαμάδες. Όπως λέει στα Γεωργικά της Ρούμελης ο Δ. Λουκόπουλος, ο αγροφύλακας σε ένα χωριό αναγνωριζόταν επειδή «θα φορεί ντουλαμά τις περισσότερες φορές και θα είναι αξούριστος».Προσθήκη νέας απάντησης