Τι είναι ο Νταγερές;


Τι σημαίνει η λέξη Νταγερές;

Απαντήσεις

'Η νταϊρές. Πρόκειται για το ντέφι, το λαϊκό μουσικό όργανο που έχει κύμβαλα στη στεφάνη του. Πρόκειται για λέξη δανεική από το τουρκικό daire, που είναι αραβικής αρχής. Λείπει από τα νεότερα λεξικά, κάτι που το θεωρώ λάθος, αφού είναι λέξη ζωντανή και πανελλήνια.

Στον «Τρελό» των Σκλάβων πολιορκημένων του Βάρναλη, υπάρχει ο στίχος: «Α, με τον γύφτικο ζουρνά, με νταγερέ που κουδουνά, σύρε χορόν αντάμικο», ο οποίος μάλιστα είναι πρώτος στη μελοποιημένη εκδοχή του ποιήματος. Αλλά υπάρχει και γνωστό τραγούδι της Αλεξίου σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το Βάρα νταγερέ. Και μεταφορικά, λέμε ότι «κάποιοι χορεύουν στον ρυθμό που βαράει ο νταγερές του τάδε», δηλαδή είναι υποχείρια του.

Ενδιαφέρον έχει ότι η τουρκική λέξη daire έχει πολλές και βαριές σημασίες στα τουρκικά: κύκλος, περιφέρεια (τόσο με την γεωμετρική όσο και με τη διοικητική έννοια), τομέας, αλλά και διαμέρισμα πολυκατοικίας. Επί τουρκοκρατίας, νταϊρές ονομαζόταν μια διοικητική περιφέρεια του οθωμανικού κράτους που είχε σχετική αυτοτέλεια.

Σιγουρα παντως δεν ειναι τουρκικο οργανο.
Πληροφοριες στη wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Dayereh

Προσθήκη νέας απάντησης