Τι είναι ο κουγιουμτζής;


Απαντήσεις

Κουγιουμτζής ή κουϊμτζης ή κογιουμτζής ή κοεμτζής ήταν ο τεχνίτης που κατεργαζόταν τον χρυσό και το ασήμι και έφτιαχνε κοσμήματα, ο χρυσοχόος δηλαδή. Κάποτε ήταν και πλανόδιος. Η λέξη είναι δάνειο από το τουρκικό kuyumcu (ίδια σημασία, kuyum το ασημένιο ή χρυσό κόσμημα), και περιέργως λείπει και από τον Δημητράκο. Τα νεότερα λεξικά εύλογα δεν την έχουν, αφού ακούγεται πια παρά μόνο ως επώνυμο, που μάλιστα είναι αρκετά συχνό.

Οι κουγιουμτζήδες ήταν οργανωμένοι σε σινάφια και είχαν αξιόλογη κοινωνική θέση, αφού η επαγγελματική τους καταξίωση βασιζόταν στην επιδεξιότητα και την καλαισθησία τους. Ονομαστοί ήταν οι Θρακιώτες κουγιουμτζήδες. Σε ένα διήγημα του Πολύδ. Παπαχριστοδούλου, ο γαμπρός έχει παραγγείλει τα σκουλαρίκια της νύφης "στον κουγιουμτζή τον Κωνσταντή [...] που με ξεχωριστή τέχνη στόριζε τα περίφημα χρυσαφικά για τις θρακιώτισσες του κάμπου και σκάλιζε με ασήμι λογής λογιών στολίδια και σχήματα στ' ασημένια κουτάλια του γλυκού και τις ζώνες".

Στον Πολιτισμό Εις Το Χωρίον του Αλέξανδρού Παπαδιαμάντη, ο μπάρμπα-Στέργιος θέλει να βάλει ενέχυρο κάτι κοσμήματα για να θάψει το παιδί του. Ο τοκογλύφος του χωριού κάνει τον δύσκολο: "Χρειάζεται να είναι κανείς κουιμτζής για να ξέρει" πόσο αξίζουν, λέει. Αφορμή γύρευε για να αρπάξει περισσότερα, πάντα έτσι γινόταν.

Γεράσιμος Αν. Μαρκαντωνάτος
Από το βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου "Λέξεις Που Χάνονται"Προσθήκη νέας απάντησης