Τι είναι ο Καράγιαλης;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Καράγιαλης;

Απαντήσεις

Ο καράγιαλης είναι ο βορειοδυτικός άνεμος, ο μαϊστρος. Είναι τουρκικό δάνειο από το karayel, που κατά λέξη σημαίνει «μαύρος άνεμος». Ακούγεται σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά σπάνια. Τα παλιότερα λεξικά την έχουν, αν και μερικά δίνουν συνώνυμο του τη μαϊστροτραμουντάνα, που είναι ο βόρειος βορειοδυτικός άνεμος. 

Βρίσκουμε τον καράγιαλη σε αρκετές αφηγήσεις χειμωνιάτικες, π.χ. «Από τ' άγριο και μανιασμένο χουγιατό του καράγιαλη μια βδομάδα τώρα φουγιάζουνε γοερά τα κλωνάρια των δέντρων» (Κ. Μαρίνης, Χειμωνιάτικες ιστορίες), ή «φυσάει ένας καράγιαλης που μαστιγώνει τις σκεπές» (Διαδίκτυο).

Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο καράγιαλης βρίσκεται σε ποιήματα δύο μεγάλων ποιητών μας. Κι αν ο Εγγονόπουλος στη Βυκάνη τον παρουσιάζει απαίσιο («Ως την Κωνσταντινούπολη φυσάει αλύπητα / ο αφορεσμένος ο Καράγιαλης / που 'ρχεται από τον Βοριά»), στην Αμοργό ο Γκάτσος τον παρασταίνει σχεδόν ειδυλλιακά: «ένας παλιός ανεμόμυλος [...] Και κατεβαίνει απ' τις πλαγιές με τον καράγιαλη πρίμα / Όπως κατέβαινε ο Άδωνις στα μονοπάτια του Χελμού να πει μια καλησπέρα της Γκόλφως».Προσθήκη νέας απάντησης