Τι είναι ο Καράβολας;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Καράβολας;

Απαντήσεις

Καράβολας ή καράβολος ή καραβόλι είναι ο κοχλίας: καταρχάς το σαλιγκάρι, αλλά και το οποιοδήποτε σπειροειδές διακοσμητικό σχέδιο, σε κάγκελα, μπαλκόνια, σιδεριές, ακόμα και σε κοσμήματα ή δαντέλες. Η λέξη είναι πολύ ζωντανή στην ορολογία των μαστόρων, αλλά δεν έχει περάσει σε κανένα λεξικό με αυτή τη σημασία·  μόνο στον Πάπυρο και στο λεξικό της Πρωίας βρίσκω να καταγράφεται η λέξη με τη σημασία «σαλιγκάρι». Στην Κύπρο είναι καράολος.

Είναι δάνειο από το ενετικό caraguol, που σημαίνει «σαλιγκάρι» (πρβλ. caracol στα ισπανικά). Η ενετική λέξη μπορεί να ανάγεται, μέσω λατινικών, στο ελληνικό κάραβος (= σκαραβαίος), οπότε ο καράβολας θα είναι αντιδάνειο. Είναι και επώνυμο: ο Αντρέας Καράβολας είναι ο δήμαρχος Πατρέων με τη μεγαλύτερη θητεία.

Οι καραβόλοι αποτελού έδεσμα περιζήτητο στα Δωδεκάνησα, αλλά τα καράβολα ή τα καραβόλια, με τη σημασία του διακοσμητικού σπειροειδούς στοιχείου, ακούγονται πολύ περισσότερο. Σε κείμενο του αρχιτέκτονα Γιώργου Σαρηγιάννη διαβάζω για τα νεοκλασικά της Αθήνας, με «πόρτες ταμπλαδωτές και σιδεριές με τα καραβολάκια τους, έργα τέχνης του 19ου αιώνα», αλλά η λέξη είναι ολοζώντανη και στη σημερινή πιάτσα.Προσθήκη νέας απάντησης