Τι είναι ο Καβάσης;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Καβάσης;

Απαντήσεις

Ο καβάσης ήταν ο κλητήρας της Υψηλής Πύλης και των υπουργείων στην παλιά Τουρκία, αλλά και ο (ένοπλος) κλητήρας ή θυρωρός στις πρεσβείες και τα προξενεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι καβάσηδες αυτοί φορούσαν πολύ εντυπωσιακή, χρυσοκέντητη στολή. Καβάσηδες ονομάστηκαν και οι άνδρες της προσωπικής φρουράς του ύπατου αρμοστή Γεωργίου στην Κρήτη κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1896-1906). Δάνειο από το τουρκικό kavas.

Οι καβάσηδες ήταν συνήθως πρώτο μπόι. Ο Βενέζης στη Γαλήνη περιγράφει: «Ο πατέρας της ήταν Πρόξενος της Αγγλίας· είχε έναν Αράπη "καβάση", έναν άντρα ίσαμε κει πάνω, που καθόταν πάντα δίπλα στον αμαξά, στο παϊτόνι, με μια στολή φανταχτερή με χρυσά κουμπιά». Καβάσης στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης θαρρώ πως είχε δουλέψει έναν καιρό και ο ζωγράφος Θεόφιλος.

Κατ' επέκταση, καβάσηδες στις μεγάλες πόλεις της τότε Τουρκίας ήταν ένα είδος υπηρέτη-σωματοφύλακα που μπορούσε κανείς να προσλάβει ιδιωτικά. Στη Θεσσαλονίκη πριν από το 1912 όλοι οι καβάσηδες ήταν Αρβανίτες. Ήταν πολύ συνηθισμένο ο εύπορος αστός να συνοδεύεται από τον προσωπικό του καβάση, ιδίως σε ταραγμένες περιόδους.Προσθήκη νέας απάντησης