Τι είναι ο Χαραμής;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Χαραμής;

Απαντήσεις

Χαραμής είναι ο ληστής. Στα τούρκικα, haram είναι το απαγορευμένο από τη θρησκεία, το παράνομο, το αθέμιτο, το κακό. Από εκεί είναι και το δικό μας το χαράμι, από εκεί και το harem (χαρέμι, το άβατο ας πούμε), από εκεί και ο χαραμής, ο άνθρωπος ο παράνομος, από εκεί και ο χαραμοφάης. Η λέξη είναι επίσης γνωστή ως επώνυμο, Χαραμής, όπως σε μια παλιά και ισχυρή μανιάτικη οικογένεια· στο βιβλίο που έγραψε ένας απόγονος, παραθέτει και την τουρκική αρχή, αλλά αναφέρει και το ελληνικό χάρμα, πιο κολακευτικό αν και αβάσιμο.

Στο δημοτικό τραγούδι του Ανδρούτσου του πραματευτή, ο πραματευτής χάνει τον δρόμο και αναρωτιέται: «Τάχα μην είναι κλέφτες δω, μην είναι χαραμήδες;» Αλλά κι ο Μακρυγιάννης αναφέρει κάπου: «Αυτά μαθαίνοντας οι χαραμήδες οι πολιτικοί μας και διά να μην γένη καλό και ησυχία εις το κράτος [..]»

Στον επίλογο του έργου του, ο Μακρυγιάννης πάλι θυμάται ότι «Ήμουν φτωχός κι έκανα τον υπερέτη και τιμάρευα άλογα κι άλλες πλήθος δουλειές έκανα να βγάλω το πατρικό μου χρέος, οπού μας χρέωσαν οι χαραμήδες». Όχι απρόσμενα, το 2011 το απόσπασμα αυτό συζητήθηκε πολύ, αλλά το χρέος οπού μας χρέωσαν οι χαραμήδες μένει ακόμα δυσθεώρητο.Προσθήκη νέας απάντησης