Τι είναι ο Χαΐνης;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Χαΐνης;

Απαντήσεις

Χαΐνης είναι, στην περίοδο της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, ο χριστιανός που παίρνει τα βουνά, ο αντάρτης εναντίον των Τούρκων, το ανάλογο του κλέφτη δηλαδή. Δάνειο από το τουρκικό hain, που σημαίνει «προδότης, αποστάτης, αχάριστος». Το ρήμα, χαϊνεύ(γ)ω, βγαίνω στο κλαρί. Κι ως επώνυμο.

Σε κείμενα της εποχής του 1821 (συχνά γραμμένα από μη Έλληνες) βρίσκουμε επίσης τη λέξη με την αρχική τουρκική σημασία της, του προδότη, π.χ. στην Αληπασιάδα: «Τον δόλιο τον Μπασβάνογλου τον έβγαλαν χαΐνη» (δηλαδή η Πύλη τον κύρηξε προδότη). Επίσης, στην μάχη του Πειραιώς το 1827 οι πολιορκημένοι στο μοναστήρι του Αγ. Σπυρίδωνα Τουρκαλβανοί ζήτησαν να συνθηκολογήσουν «επειδή ο χαΐνης ο Κιουταχής δεν τους σύντρεξεν, καθώς εχρεωστούσεν».

Για τα κατορθώματα των χαΐνηδων πολλά έχουν γραφτεί στην Κρήτη. Η λέξη επιβίωσε και μετά την τουρκοκρατία, με τη σημασία του ανυπότακτου, του ρέμπελου. «Φωτιά θα βάλω του ντουνιά, πέτρα να μη πομείνει, και τότε θα πάρω τα βουνά, να κάνω το χαΐνη». Σήμερα το δημοφιλές συγκρότημα Χαΐνηδες της έχει δώσει μια νέα ζωή.Προσθήκη νέας απάντησης