Τι είναι ο Γρούπος;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Γρούπος;

Απαντήσεις

Ο γρούπος είναι λέξη ξεχασμένη, αλλά έχει γούστο να την αναφέρουμε επειδή είναι ξαδερφάκι μιας ξένης λέξης που ακούγεται πάρα πολύ, του γκρουπ, είτε εκδρομικό είναι είτε μουσικό. Γρούπος λοιπόν, δάνειο από το ιταλικό gruppo, είναι αφενός ομάδα ανθρώπων και αφετέρου το χρηματόδεμα. Τον έχουν τα παλιότερα λεξικά αλλά δεν χρησιμοποιείται πια.

Με τη σημασία της ομάδας ανθρώπων, βρίσκουμε τον γρούπο στην Κυρα-Κώσταινα του Μιχ. Μητσάκη: «ήρχισε κόσμος να συνάζεται, ν' ακούει, να περιβάλλει τον μικρόν γρούπον των απαγωγέων και της νέας», ή στο Νούμερο 31328 του Βενέζη: «πώς του ήρθε του Γιωργή να ξεκόψει απ' το γρούπο μας για να μαζέψει αποτσίγαρα». Με τη σημασία του χρηματοδέματος, ήδη στον Μακρυγιάννη: «Ένας έκλεψε έναν γρούπον με χρήματα κι εκείνος οπού τα είχε χάσει ήρθε και μου είπε τον κλέφτη», και συχνά στον Σουρή: «κι εντός του γρούπου Περικλή ευρίσκω άλλον γρούπον, κι ακούω φράγκων αργυρών και πεντολίρων γδούπον».

Ο γρούπος δεν ήταν λέξη λαϊκή· στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος διαβάζουμε διάταγμα του 1836 «Περί παραδόσεως γρούπων εις τα ταχυδρομεία Αθηνών και Πειραιώς: Το παραλαμβάνον ταχυδρομείον τον τοιούτον γρούπον χρεωστεί να επιθέτει, επί παρουσία του παραδίδοντος, την σφραγίδα της υπηρεσίας εις εν μέρος του γρούπου...»Προσθήκη νέας απάντησης