Τι είναι ο Γουλόζος;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Γουλόζος;

Απαντήσεις

Γουλόζος είναι ο λαίμαργος, είναι όμως και ο καλοφαγάς, ο εκλεκτικός στο φαγητό. Δάνειο από το ιταλικό goloso, όπως δείχνει και η κατάληξη. Ακούγεται κυρίως στα Επτάνησα και στην Πελοπόννησο. Ένα ντόπιο σχεδόν συνώνυμο είναι ο γουλιάρης (από τη γούλα, με τη σημασία της λαιμαργίας) που όμως έχει μόνο την αρνητική σημασία, του λαίμαργου. Βέβαια, και η γούλα τελικά είναι δάνειο από τα λατινικά (gula).

Ο γουλόζος, είπαμε, είναι δίσημη λέξη. Στον Γιούγκερμαν του Καραγάτση, ο Βάσιας βρίσκεται στην Πάτρα για επαγγελματικό ταξίδι και διαβάζει στον Νεολόγο: «Εις την αγοράν μας έφθασαν οι πρώτοι σπάροι, γενόμενοι ανάρπαστοι από τους γουλόζους»· επειδή αγνοεί τι είναι γουλόζοι, πηροφορείται από τον ντόπιο συνάδελφό του πως είναι οι καλοφαγάδες.

Ίσως βέβαια η σημασία να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δυο άκρα· σε μια από τις πολλές γευσιγνωστικές σελίδες εφημερίδων διάβασα της εξής κλίμακα, από το χειρότερο προς το καλύτερο: κοιλιόδουλος - σαβουροφάγης - γουλόζος - λιχούδης - γκουρμέ - γαστρονόμος. Δεν ξέρω όμως αν συμφωνούν όλοι με αυτή την ιεράρχηση.Προσθήκη νέας απάντησης