Τι είναι το Ναμάζι;


Δείτε ποια είναι η ερμηνεία της λέξεως Ναμάζι.

Απαντήσεις

Το ναμάζι είναι η προσευχή των μουσουλμάνων, που γίνεται πέντε φορές την ημέρα. Φυσικά η λέξη είναι δάνειο από τα τουρκικά (namaz) και χρησιμοποιείται κυρίως σε αφηγήσεις για τη ζωή στην Πόλη και τη Μικρασία - αν και πρόσφατα οι εφημερίδες έγραψαν για το αίτημα ελλήνων μουσουλμάνων να τελέσουν ναμάζι στο τζαμί Τζιντζιρλί των Σερρών.

Ο πιστός μουσουλμάνος πρέπει να προσεύχεται πέντε φορές τη μέρα. Το κάθε ναμάζι έχει το δικό του όνομα, π.χ. το πρωινό λέγεται σαμπάχ-ναμάζι, όπως στο δίστιχο: «Σηκώνουμαι κάθε πρωί με το σαμπάχ-ναμάζι, θωρώ του κάμπου τα πουλιά, κανένα δε σου μοιάζει».

Ο Όμηρος Μπεκές ξεκινάει το ποίημα Το λουτρό με τον στίχο: «Μες στην αυγή σαν όνειρο ξυπνά τ' αργό ναμάζι», ενώ η Θάλεια Κεσίσογλου έγραψε στο ποίημα Αρχαίο Βυζάντιο για «τα τζαμιά που ΄ναι ανοιχτά για βραδινό ναμάζι». Αλλά το ναμάζι γίνεται και έξω από τζαμιά. Ο Βενέζης σε ένα διήγημα του συναντάει έναν μουσουλμάνο στο Ασκληπιείο της Κω: «- Και πώς κάνεις το ναμάζι σου, την προσευχή σου, Αχμέτ; Κατεβαίνεις στο τζαμί, στην Κω; - Παντού είναι Θεός. Πέντε φορές τη μέρα κάνω το ναμάζι μου, ανάμεσα στις σπασμένες πέτρες».Προσθήκη νέας απάντησης