Τι είναι Multi-purpose prepaid cards;


Απαντήσεις

Είναι κάρτες προπληρωμής πολλαπλών χρήσεων ή όπως διαφορετικά ονομάζονται "ηλεκτρονικά πορτοφόλια" (electronic purses). Αρχικά, εμφανίσθηκαν οι κάρτες προπληρωμής μοναδικού σκοπού όπως είναι οι τηλεφωνικές κάρτες και οι κάρτες που εκδίδονται από εμπορικά πολυκαταστήματα. Αντίθετα, οι κάρτες πολλαπλών χρήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος συμβεβλημένων καταστημάτων για πολλούς σκοπούς όπως πληρωμές σε καταστήματα, έκδοση εισιτηρίων, σε χώρους στάθμευσης, σε εστιατόρια, κ.λπ. Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι μία έξυπνη πλαστική κάρτα που ενσωματώνει ένα μικροϋπολογιστή και μία προπληρωμένη αξία συνήθως από 35 έως 370 ευρώ. Μετά από κάθε συναλλαγή το ποσό μειώνεται κατά την αξία αυτής. Χρησιμοποιείται στις μικροσυναλλαγές και ανταγωνίζεται τα κέρματα και τα τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας. Διακρίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

–Χωρίς ή με προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης (PIΝ),

–Επαναφορτιζόμενο (rechargeable), ή μη επαναφορτιζόμενο. Μπορεί να επαναφορτισθεί στις τράπεζες, τα ATMs, σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα, μέσω ειδικών τηλεφωνικών συσκευών και πιστωτικών καρτών στα σημεία πώλησης (EFTPOS) με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού.

–Ανώνυμο ή προσωποποιημένο συνδεόμενο με τραπεζικό λογαριασμό.

–Συγκεντρωτικό που λειτουργεί με ένα μόνο νόμισμα ή αποκεντρωτικό - πολυνομισματικό. Το Η/Π εξελιγμένης τεχνολογίας μπορεί να δείχνει τις χρηματικές μονάδες που απομένουν μετά από κάθε συναλλαγή, το ιστορικό των τελευταίων 10 έως 30 συναλλαγών και άλλες πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στη μνήμη της κάρτας. Oι κυριότερες μέχρι σήμερα πειραματικές εφαρμογές έχουν πραγματοποιηθεί στο Σουίντον της Αγγλίας (MONDEX), στο Ράβενσμπουργκ και Βαϊνγκάρτεν της Γερμανίας, στο Αϊζενστάντ (Europay Austria), στο Βέλγιο (PROTON), στο Νέστβεντ της Δανίας (σύστημα DANMONT), στη Φινλανδία (Avant Ltd.), στην Άνω Αδίγη της Ιταλίας (Progetto Cassamat), στην Πορτογαλία (Porta Moedas Multibanko). Σήμερα, επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Το 2006, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω καρτών προπληρωμής πολλαπλών χρήσεων μόνο στο σύστημα της VISA αυξήθηκαν κατά 280%. Για το ίδιο έτος, το σύνολο των καρτών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 321.000.000.
 Προσθήκη νέας απάντησης