Τι είναι Microfinance;


Στον οικονομικό τομέα, τι σημαίνει ο όρος Microfinance;

Απαντήσεις

Μικροχρηματοοικονομική. Είναι η πρακτική ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να παρέχουν μικροδάνεια, προγράμματα μικροαποταμιεύσεων ή μικροασφάλειες για να βοηθούν άτομα με χαμηλό εισόδημα σε παραγωγικές δραστηριότητες όπως η ίδρυση μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων ή η ανάπτυξη αυτών μέσω της αγοράς εξοπλισμού, οικοπέδου ή έτοιμου μικρού κτιρίου. Η πρακτική αυτή επεκτείνεται και σε πτωχά νοικοκυριά, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Συνήθως, η δεύτερη περίπτωση καλύπτει έκτακτες οικογενειακές ανάγκες των πτωχών όπως έξοδα εκπαίδευσης, δαπάνες γάμου, γεννήσεων, ασθένειας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές και κλοπές.

• Οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές στην παροχή μικροδανείων και άλλων υπηρεσιών σε πτωχούς ανθρώπους διότι, πλην της ενδεχόμενης αφερεγγυότητας των πελατών, τα διοικητικά έξοδα π.χ τήρησης των μικρολογαριασμών και παρακολούθησης της είσπραξης των δόσεων των δανείων είναι δυσανάλογα με τους εισπραττόμενους τόκους από τη χορήγηση μικροδανείων. Για το λόγο αυτό, συνήθως, τις υπηρεσίες αυτές προσφέρουν εξειδικευμένες τράπεζες μάλλον τοπικού χαρακτήρα και εξειδικευμένα ιδρύματα που λειτουργούν με μειωμένο κόστος.

• Η μικροχρηματοοικονομική άρχισε από την τράπεζα του Μπαγκλαντές Grameen Bank, η επονομαζόμενη και τράπεζα των πτωχών, που ίδρυσε το 1976 ο καθηγητής Μοχάμαντ Γιούνους (Mohammad Yunus), επικεφαλής του προγράμματος της αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σίτταγκονγκ, που ονομαζόταν και τραπεζίτης των πτωχών και έλαβε και για αυτό το λόγο το βραβείο Νόμπελ. Η Grameen Bank (GB) ανέτρεψε τη μέχρι τότε τραπεζική πρακτική μη απαιτώντας τραπεζικές εγγυήσεις (υποθήκες, ενέχυρα και προσωπικές εγγυήσεις) για τη χορήγηση μικροδανείων και βασίσθηκε μόνο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την υπευθυνότητα, τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα. Η Grameen Bank προέβη σε επέκταση των τραπεζικών διευκολύνσεων σε πτωχούς άνδρες και γυναίκες, εξάλειψε την εκμετάλλευση των πτωχών από τους τοκογλύφους, προσέφερε ευκαιρίες στην αυτοαπασχόληση σε ανέργους των αγροτικών περιοχών και σε πτωχές γυναίκες προκειμένου να ιδρύσουν τη δική τους μικροεπιχείρηση. Ανέτρεψε το φαύλο κύκλο «χαμηλό εισόδημα, χαμηλή αποταμίευση και χαμηλή επένδυση» και τον αντικατέστησε από τον κύκλο «χαμηλό εισόδημα, χορήγηση δανείου, επένδυση, μεγαλύτερο εισόδημα, υψηλότερη αποταμίευση, μεγαλύτερη επένδυση, υψηλότερο εισόδημα».

• Τον Οκτώβριο του 2007, ο Μοχάμαντ Γιούνους λειτούργησε τη Grameen America με έδρα το Κουήνς της Νέας Υόρκης για να επεκτείνει την τραπεζική του πρακτική και στους πτωχούς των ΗΠΑ που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό ενώ έχει στόχο να επεκταθεί αργότερα και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Ήδη, όμως, επεκτείνεται και σε άλλα κράτη με πρώτο την Ινδία όπου ίδρυσε κατάστημα στο Mumbai.Προσθήκη νέας απάντησης