Τι είναι το Μασάτι;


Τι σημαίνει η λέξη Μασάτι;

Απαντήσεις

Μασάτι είναι το ακόνι, το εργαλείο που χρησιμοποιείται (π.χ. από τους κρεοπώλες) για το ακόνισμα των μαχαιριών. Αποτελείται από μια ξύλινη ή πλαστική λαβή και μια ατσάλινη βέργα, επιστρωμένη με διαμάντι ή άλλο λειαντικό υλικό. Η λέξη είναι δάνειο από υα τουρκικά (masat) και δεν υπάρχει σε κανένα μεταπολεμικό λεξικό εκτός από το Πάπυρο, παρόλο που είναι ολοζώντανη - το συγκεκριμένο εργαλείο δεν λέγεται αλλιώς και μόνο ως μασάτι διαφημίζεται στον ειδικό Τύπο.

Το μασάτι το ξέρουν οι φίλοι του ρεμπέτικου από το έξοχο τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη Ο χασάπης: «Αστράφτουν τα μαχαίρια σου, λάμπει και το μασάτι / Λάμπουν τα μαύρα μάτια σου, μαγκίτη μου χασάπη». (Ο Μάρκος κάτι ήξερε, είχε δουλέψει χρόνια χασάπης.) Το ξέρουν και οι φίλοι του χιπ-χοπ, αφού οι Άκτιβ Μέμπερ έχουν γράψει για «μασάτι από αφρικάνικο ατσάλι».

Κάπου διάβασα πως το μασάτι πρέπει να είναι μακρύτερο από το μαχαίρι που ακονίζει. Μασάτι έχουν ή είχαν και οι τσαγκάρηδες, για τη φαλτσέτα τους, το οποίο μάλιστα είναι πεπλατυσμένο.Προσθήκη νέας απάντησης