Τι είναι το Μαμές;


Τι σημαίνει η λέξη Μάμες;

Απαντήσεις

Μαμές ή ιμαμές είναι το επιστόμιο του ναργιλές. Η λέξη είναι δάνειο από τα τουρκικά (imane), λέξη αραβικής αρχής που συνδέεται ετυμολογικά στα αραβικά με τον ιμάμη, τον θρησκευτικό ηγέτη, μια και το επιστόμιο βρίσκεται «μπροστά από» την πίπα, όπως και ο ιμάμης ηγείται του ποιμνίου του. Η λέξη ακούγεται ακόμη από όσους καπνίζουν ναργιλέ. Μαμές λέγεται και η κεντρική χάντρα, το κεφάλι (ή παπάς) του κομπολογιού - και πάλι δάνειο από τα τουρκιά (προσέξτε την αντιστοιχία παπά-ιμάμη).

Στην Αγί' Αναστασά του Παπαδιαμάντη ο Γιώργης τ' Παναγιώτ' θυμάται ότι ένας αγωνιστής του '21 του «εχάρισε ένα μαμέ κεχριμπαρένιο να φουμάρω το τσιμπ'κάκι μου», ενώ αλλού ο Βαβαρός γιατρός Βουντ καπνίζει το «μακρόν τσιμπούκι του με τον ηλέκτρινον μαμέν» - ηλέκτρινος θα πει κεχριμπαρένιος και συνήθως οι μαμέδες από κεχριμπάρι φτιάχνονταν. Πολλά χρόνια αργότερα, ταξιδιώτης στη Μικρασία, ο Μ. Καραγάτσης καμαρώνει «το κεχριμπαρένιο μαμέ απ' το μαρκούτσι του ναργιλέ».

Τα παλιά χρόνια, οι άρχοντες έκαναν επίδειξη τον ακριβό μαμέ του ναργιλέ τους από κεχριμπάρι, κοράλλι, σμάλτο επιχρυσωμένο, πολύτιμη πέτρα κτλ. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος καυχήθηκε πως μπορεί να ξεπεράσει στο τρέξιμο σε ανήφορο το καλύτερο άλογο του Αλήπασα· ο αγώνας έγινε, ο Αντρούτσος νίκησε και ο Αλήπασας του χάρισε τρεις πολύτιμους ιμαμέδες.Προσθήκη νέας απάντησης