Τι είναι το Μακάτι;


Τι σημαίνει η σπάνια λέξη Μακάτι;

Απαντήσεις

Μακάτι είναι το ντιβανοσκέπασμα, το στρωσίδι, το κάλυμμα του καναπέ, το κεντημένο διακοσμητικό εργόχειρο που σκέπαζε τα μαξιλάρια του τοίχου στα μιντέρια. Τουρκικό δάνειο (makat). Το μακάτι ποικίλλει στη μορφή, αλλά συνήθως είναι κάτι το όμορφο, το πολυτελές, που μπαίνει στο καλό δωμάτιο. Τα βρίσκουμε και σε παλιά προικοσύμφωνα, υπήρχε δε στα Γιάννενα η στερεότυπη φράση «Πόσα μακάτια πήρε προίκα;» Η λέξη έχει υποχωρήσει, αλλά ακόμα ακούγεται σε μερικές περιοχές.

Στην Πυρπολημένη γη της Ιφιγένειας Χρυσοχόου περιγράφεται «ένας μεγάλος καναπές [...] σκεπασμένος με ασπροκόκκινα ριγέ υφαντά μακάτια». Ο Τέλλος Άγρας, σε αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, θυμάται στο σαλόνι της γιαγιάς τα «μακάτια που μύριζαν αλαφρό λιβάνι».

Όταν τα μακάτια είναι όμορφα, υπάρχει κίνδυνος να την πάθει κανείς, όπως η κόρη της Λωξάντρας στο μυθιστόρημα της Μ. Ιορδανίδου: «Έβγαλε τα χαλιά απ' το μιντέρι της τραπεζαρίας και το 'στρωσε με βελούδο. Και για να μη λερώσει το βελούδο, έραψε μακάτια με κλάδα. Και για να μη λερώσουν τα μακάτια, άπλωσε από πάνω σεντόνια. Και για να μη λερώσουν τα σεντόνια, άπλωσε από πάνω κουρελόπανα». Ευτυχώς τα κουρελόπανα ήταν ανεκτό να λερώσουν!Προσθήκη νέας απάντησης