Τι είναι LIBOR και LIBID;


Στον οικονομικό τομέα, τι σημαίνουν οι όροι LIBOR και LIBID;

Απαντήσεις

1) LIBOR (London Interbank Offered Rate) είναι το διατραπεζικό επιτόκιο στο οποίο επιλεγμένες τράπεζες προσφέρουν δάνεια σε άλλες τράπεζες στο Λονδίνο για μια περίοδο από ένα έως δώδεκα μήνες.

2) LIBID (London Interbank Bid Rate) είναι το διατραπεζικό επιτόκιο στο οποίο επιλεγμένες τράπεζες δέχονται καταθέσεις από άλλες τράπεζες στο Λονδίνο για μια περίοδο από ένα έως δώδεκα μήνες.

• To LIBOR εκδίδεται κύρια για δάνεια εκπεφρασμένα σε λίρες στερλίνες, δολάρια ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ιαπωνικά γεν, ελβετικά φράγκα και κορώνες Δανίας ενώ σε ευρώ φέρει ειδική ονομασία (βλέπε όρο Euro LIBOR).

• Τα επιτόκια LIBOR και LIBID καθορίζονται στις 11 το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας από την εταιρία Dow Jones Markets για λογαριασμό της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών (British Bankers Association, BBA). Η εταιρία Dow Jones Markets έρχεται σε επαφή με 16 τράπεζες, που επιλέγονται από τη BBA και ζητά τις παρατηρήσεις τους για τις τιμές 13 νομισμάτων για 12 κύκλους λήξεων από 1 έως 12 μήνες. Από αυτούς, διαγράφονται οι 4 υψηλότερες και οι 4 χαμηλότερες τιμές. Στη συνέχεια εξάγεται ο μέσος όρος των υπόλοιπων οκτώ και ακολουθεί στρογγυλοποίηση μέχρι 5 δεκαδικά.Προσθήκη νέας απάντησης