Τι είναι το κότσι;


Κότσι: Αιτίες, πρόληψη, αντιμετώπιση.

Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

"Βλαισός μεγάλος δάκτυλος" είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσμορφία που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε κότσι. Πρόκειται για παραμόρφωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, το οποίο τείνει να ακουμπήσει πάνω στα άλλα δάχτυλα του ποδιού.

Αιτίες: Η βασικότερη αιτία είναι η πλατυποδία και η ανισοκσελία σε συνδυασμό με στενά κι ψηλά παπούτσια. Συνήθως βέβαια το κότσι, είναι κληρονομικό.

Πρόληψη: Τα σωστα παπούτσια και η προληπτική επίσκεψη στον ειδικό είναι η καλύτερη πρόληψη.

Αντιμετώπιση: Συστήνονται τα φαρδιά και άνετα παπούτσια, καθώς και τα εξατομικευμένα ορθοπεδικά πέλματα έσω υποδήματος τα οποία σκοπό έχουν να υποστηρίξουν το πόδι σε όσους έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις συνιστάται η αποκατάσταση με χειρουργική επέμβαση.

Το κότσι είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των κάτω άκρων και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα γυναικεία πόδια.
Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η εμφάνισή του στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα. Είναι κυρίως ένα επώδυνο πρόβλημα υγείας που θα πρέπει να δίνεται οριστική λύση μέσω χειρουργείου.Με τη νέα αυτή τεχνική δε χρειάζεται καν να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο (ODC). Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, με αποκλεισμό των νεύρων του ποδιού (ankle block-υπερσφύριος αναισθησία), χωρίς ίσχαιμη περίδεση,όπου η χρήση της αυξάνει την πιθανότητα θρομβοεμβολικής νόσου και με τομές(οπές) που δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά.

Προσθήκη νέας απάντησης