Τι είναι το Καστραβέτσι;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Καστραβέτσι;

Απαντήσεις

Παρά την ηχιτική αμοιότητα, δεν έχει καμιά σχέση με το κάστρο. Καστραβέτσι λέγεται το αγγούρι. Η λέξη ακούγεται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ιδίως στην Ήπειρο, στη Λευκάδα και την Κεφαλονιά, αλλά και στην Πελοπόννησο.

Η αρχή της λέξης βρίσκεται στις νότιες σλαβικές γλώσσες (krastavac στα σέρβικα, κράστραβιτσα στα βουλγάρικα), αλλά εμείς την πήραμε μάλλον από τα βλάχικα όπου είναι castravete στον ενικό και castravetsi στον πληθυντικό, τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα δανειστήκαμε. Και στα ρουμάνικα είναι ίδια η λέξη, αλλά το θεωρώ απίθανο να έγινε από εκεί ο δανεισμός· μπορεί όμως να το πήραμε από τα αλβανικά, όπου επίσης είναι kastravec.

Η λέξη υπάρχει στο λεξικό του Δημητράκου (χωρίς αναφορά ετυμολογίας), αλλά όχι στα νεότερα μεγάλα λεξικά. Ίσως κατά τόπους να σήμαινε ή να σημαίνει κάποια ποικιλία, όχι το καθαυτό αγγούρι, αν κρίνω από την παροιμία «Αφότου βγήκε το αγγούρι, τύφλα να 'χουνε τα καστραβέτσια», την οποία χρησιμοποιούσε κάποια Παπαλέξαινα για να παινεύει τον Κολοκοτρώνη σε σύγκριση με άλλους οπλαρχηγούς (Πελοποννησιακά, τόμ. 8).Προσθήκη νέας απάντησης