Τι είναι ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor);


Απαντήσεις

Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας. Η σταδιακή εξάντληση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας και η υπερβολική ακρίβεια στις τιμές του πετρελαίου ώθησαν τη διεθνή κοινότητα να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το πιο σημαντικό πρόγραμμα είναι ο ITER που φιλοδοξεί να γίνει ο βασικός παραγωγός ηλεκτρισμού στον πλανήτη.

♦ Η ιδέα για τον ITER προήλθε στη σύνοδο των υπερδυνάμεων της Γενεύης, το Νοέμβριο του 1985, όταν ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπέβαλλε σχετική πρόταση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέηγκαν. Ο σχεδιασμός του ITER πέρασε από ένα αριθμό φάσεων. Μετά τη φάση της σύλληψης του σχεδίου ακολούθησε η περιγραφή του αρχικού σχεδίου και στη συνέχεια το λεπτομερές μηχανολογικό σχέδιο η κατάρτιση του οποίου διήρκεσε 6 έτη. Τον Ιούλιο του 2001 υποβλήθηκε η μελέτη για τη μείωση του υπέρογκου κόστους, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, οι κανόνες ασφαλείας και οι απαιτήσεις για την απόκτηση αδείας. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στο τέλος του 2002 στις ενδιάμεσες μεταβατικές ρυθμίσεις (interim transitional arrangements, ITA) και την ίδρυση του Οργανισμού ITER με νομική προσωπικότητα.

♦ Τον Ιούνιο του 2005 αποφασίσθηκε όπως ο ITER εγκατασταθεί στην πόλη Κανταρές της Γαλλίας πλησίον της Μασσαλίας.

♦ Την 21.11.2006 υπογράφηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, η τελική συμφωνία επτά διεθνών εταίρων (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Νότιος Κορέα και Ινδία) για τον ITER. Η ερευνητική εγκατάσταση, κόστους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι το μεγαλύτερο διεθνές κατασκευαστικό έργο μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κατασκευή του Διεθνούς Πειραματικού Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα θα αρχίσει το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία. Η εκμετάλλευσή του τοποθετείται στο 2018.

♦ Η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη που βρίσκεται στο κέντρο του προγράμματος εντάσσεται στην αναζήτηση μίας περισσότερο καθαρής και ανεξάντλητης πηγής πυρηνικής ενέργειας. Σαν λύση που θα αντικαταστήσει την πυρηνική σχάση, η ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη θα αποτελέσει αντικείμενο μακράς έρευνας εντός του αντιδραστήρα ITER. Στόχος είναι η αναπαραγωγή αυτού που συμβαίνει στο κέντρου του Ήλιου. Ο ITER θα είναι πιο φιλικός στο περιβάλλον και πιο ασφαλής διότι θα χρησιμοποιεί σαν καύσιμο α) το Δευτέριο, ένα ισότοπο υδρογόνου που εξάγεται από το νερό της θάλασσας και όχι ουράνιο και πλουτώνιο β) το Τρίτιο, επίσης ισότοπο του υδρογόνου, που δημιουργείται κατά τη διαδικασία της σύντηξης γ) το Λίθιο που είναι ένα αναγκαίο μέταλλο για την παραγωγή του Τριτίου. Το μεν Δευτέριο είναι ανεξάντλητο στη φύση τα δε αποθέματα του Λιθίου επαρκούν για τα επόμενα 1.000 χρόνια.

♦ Πιο αναλυτικά, ο θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας θα χρησιμοποιεί πλάσμα από θερμό ιονισμένο μείγμα Δευτερίου. Υπεραγώγιμα μαγνητικά πηνία θα περιορίζουν και θα ελέγχουν το πλάσμα. Η πυρηνική σύντηξη θα πραγματοποιείται όταν η θερμοκρασία του πλάσματος φθάνει περίπου τους 100.000.000 βαθμούς Κελσίου οπότε θα είναι αρκετά πυκνό ώστε να συντηχθούν οι πυρήνες των ατόμων. Οι πυρήνες του υδρογόνου συντήκονται και οδηγούν στον σχηματισμό ενός ατόμου ηλίου, οπότε αποβάλλεται ένα περιττό νετρόνιο και εκλύονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας που διαβιβάζονται στην περιστροφική γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

♦ Το πρόβλημα με τον ITER είναι ότι αποτελεί ένα πείραμα με σημαντικό κόστος και δεν είναι βέβαιο εάν το πείραμα θα επιτύχει και θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.Προσθήκη νέας απάντησης