Τι είναι Islamic Development Bank (IDB);


Απαντήσεις

Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης. Μία πολυμερής διεθνής χρηματοδοτική τράπεζα που λειτουργεί από το 1975 με έδρα το Τζεντάχ της Σαουδικής Αραβίας, με περιφερειακά γραφεία στο Ραμπάτ του Μαρόκου, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και στο Άλματυ του Καζακστάν και με γραφεία εκπροσώπησης στην Αλγερία, Γκάμπια, Γουϊνέα-Μπισάου Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Λιβύη, Μαυριτανία, Πακιστάν, Σενεγάλη και Σουδάν.

Μέλη της IDB είναι τα εξής ισλαμικά κράτη: Αζερμπαϊζάν, Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντόδοτος, Αλβανία, Αλγερία, Αφγανιστάν, Γκάμπια, Γκαμπόν, Γουϊνέα, Γουϊνέα-Μπισάου, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Καζακστάν, Κατάρ, Κομόρες, Κυργιστάν, Λίβανος, Λιβύη, Μαλαισία, Μαλβίδες, Μάλι, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Μπενίν, Μπουρκίνα Μάσο, Μπρούνεϊ, Νίγηρας, Νιγηρία, Ομάν, Ουγκάντα, Ουμπζεκιστάν, Πακιστάν, Παλαιστινιακή Αρχή, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν, Σουρινάμ, Συρία, Τατζικιστάν, Τόγκο, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τζιμπουτί, Τυνησία και Υεμένη.

Ο σκοπός της IDB είναι η ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου των κρατών μελών και της μουσουλμανικής κοινότητας ξεχωριστά για κάθε χώρα αλλά και συνδυασμένα σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Η Τράπεζα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και παρέχει δάνεια σε παραγωγικά έργα και επιχειρήσεις ενώ χορηγεί χρηματοδοτική συνδρομή στα κράτη μέλη με άλλες μορφές, ιδρύει και λειτουργεί ειδικά ταμεία για εξειδικευμένους σκοπούς περιλαμβανομένης της βοήθειας σε ισλαμικά κράτη μη μέλη. Επιτρέπεται να δέχεται καταθέσεις και να κινητοποιεί χρηματοδοτικούς πόρους, να προωθεί το εξαγωγικό εμπόριο μεταξύ των μελών και να παρέχει τεχνική βοήθεια.

• Τα ιδρύματα που είναι θυγατρικές της IDB είναι τα εξής:
1) ο Ισλαμικός Οργανισμός για την Ασφάλιση των Επενδύσεων και των Εξαγωγικών Πιστώσεων (Islamic Corporation for Insurance of Investments and Export Credits, ICIEC)

2) το Ισλαμικό ίδρυμα για την Έρευνα και την Επιμόρφωση (Islamic Research and Training Institute, IRTI)

3) ο Ισλαμικός Οργανισμός για την Ανάπτυξη του Ιδιωτικού Τομέα (Ιslamic Corporation for the Development of the Private Sector, ICD)

4) ο Διεθνής Ισλαμικός Οργανισμός για τη Χρηματοδότηση του Εμπορίου (International Islamic Trade Finance Corporation, ITFC)

5) το Παγκόσμιο Ίδρυμα για τα Βακούφια (World WAQF Foundation, WWF) που προωθεί την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και τη φιλανθρωπία προς τους φτωχούς, υποστηρίζει τα βακούφια, ενισχύει τα χρηματοδοτικά σχέδια στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων, παρέχει στήριξη στην επιμόρφωση και την έρευνα των βακουφίων και συνδράμει τα κράτη μέλη και τις οργανώσεις τους στη συγγραφή της νομοθεσίας των βακουφίων.

6) το Διεθνές Κέντρο για τη Βιολογική Αγροκαλλιέργεια (International Center for Biosaline Agriculture, ICBA)

7) το Δίκτυο OIC (OICNetworks Sdn Bhd) που προωθεί επενδυτικά σχέδια σχετικά με την πληροφορική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη χρήση του διαδικτύου και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες

8) το Σαουδαραβικό Σχέδιο για την προώθηση του προσκυνητισμού (Saudi Arabian Project for the Utilisation of Hajj Meat)

• Τη διοίκηση της IDB ασκεί το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) στο οποίο κάθε χώρα μέλος εκπροσωπείται από ένα Διοικητή και ένα Αναπληρωτή του. Κάθε χώρα μέλος έχει 500 ψήφους πλέον μίας ψήφου για κάθε μετοχή που κατέχει. Συνεδριάζει μια φορά το χρόνο για να εξετάσει τα αποτελέσματα τους προηγούμενου χρόνου και να χαράξει την πολιτική για το επόμενο ή τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να μεταφέρει ορισμένες αρμοδιότητες στο Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών (Board of Executive Directors) για την καθημερινή λειτουργία της Τράπεζας. Οπωσδήποτε, όμως, το Συμβούλιο των Διοικητών αποφασίζει για την εισδοχή νέων μελών, την αύξηση ή τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, τη συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, εκλέγει τον Πρόεδρο και τους Εκτελεστικούς Διευθυντές και αποφασίζει για τους μισθούς τους. Το Συμβούλιο των Εκτελεστικών Διευθυντών αποτελείται από 14 μέλη εκ των οποίων 7 διορίζονται από τα μέλη με το μεγαλύτερο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο και 7 εκλέγονται για μια περίοδο 3 ετών.Προσθήκη νέας απάντησης