Τι είναι η Βούργια;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Βούργια;

Απαντήσεις

Η βούργια ή βούργα ή και βούγλα είναι σακίδιο δερμάτινο ή μάλλινο, ταγάρι. Σήμερα τη λένε κυρίως στη Κρήτη και στην Κύπρο, αν και παλιότερα ακουγόταν σε αρκετά ευρύτερο χώρο. Υποκοριστικό, το βουργιαλάκι. Ετυμολογείται από το μεσαιωνικό βούλγια και αυτό από το λατινικό bulgea (δερμάτινο πουγκί, λέξη κελτικής προέλευσης). Αξιοπερίεργο είναι ότι από την ίδια λατινική ρίζα είναι και το αγγλικό budget, άρα θα μπορούσε κανείς να πει πως το μπάτζετ είναι μακρινό ξαδέρφι της βούργιας.
Η βούργια θεωριόταν σήμα κατατεθέν των βοσκών: «Έζωσε σφιχτά το φαρδύ ζωνάρι του, ανακρέμασε στην πλάτη του την πιο καλή, την ξομπλιαστή του βούργια, φούχτωσε το βοσκοράδβι του», λέει κάπου ο Καζαντζάκης. Βέβαια, αυτό έχει και μειονεκτήματα, όπως λέει η μαντινάδα: «Τη βέργα μου επαντόνιαρα [έβαλα στην άκρη] και πια δε βάνω βούργια, γιατί ‘πες πως δε θες βοσκό αγάπη μου καινούργια».
Σήμερα τις βούργιες τις χρησιμοποιούν για να βάζουν μέσα το (χρηματικό) δώρο στους κρητικούς γάμους. Στην Κύπρο, βέβαια, λένε «βούρκα»· η έκφραση «την κκελέ του μες την βούρκαν» είναι το κυπριακό ισοδύναμο της «το κεφάλι του στον ντορβά» και δεν έχει σχέση με τον βούρκο όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς καλαμαράς.Προσθήκη νέας απάντησης