Τι είναι η Βεντερούγα;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Βεντερούγα;

Απαντήσεις

Βεντερούγα είναι η ραχίτιδα, το καμπούριασμα. Λέξη αγνώστου ετύμου σύμφωνα με όλες τις πηγές, ακούγεται στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο, στα Επτάνησα. Λόγω της ετυμολογικής της αδιαφάνειας, τη βρίσκουμε και με παραλλαγές όπως πεντερούγα, πενταρούγα ή βροντορούγα, ενώ κατά περιοχές μπορεί να σημαίνει και άλλες παθήσεις.

Στον Θάνατο του παλικαριού, το γνωστότερο πεζό έργο του Κωστή Παλαμά, γίνεται λόγος για τη Μαριγή την Πολίτισσα, που «ξόρκιζε το μάτιασμα, πρόφταινε τη βεντερούγα, ίσαζε τα βγαλμένα κόκαλα». Στο ίδιο έργο υπάρχει και βοτάνι, το βεντερουγόχορτο. Ο Λασκαράτος έχει γράψει ότι μετά θάνατο όλοι ίδιοι είμαστε: «κι αν είχες μάτια τ’ ουρανού και χερουβείμ φτερούγα / ή πλάτη κακοτράχηλη από τη βεντερούγα», δεν έχει διαφορά.

Σε μια παράσταση Καραγκιόζη που καταγράφει ο Γ. Ιωάννου, βρίσκουμε μια παραλλαγή: «Μπα, που να βγάλεις τον αγκλέουρα, την αστρακιά, την πενταρούγα στο σβέρκο!» (φυσικά το λέει ο Καραγκιόζης στον Χατζηαβάτη). Ενώ σε πρόσφατο άρθρο στο Διαδίκτυο, μιαν άλλη: «πείτε μας αν κάνουμε καλά που παθαίνουμε μια βροντορούγα που ζούμε εδώ που ζούμε και όχι αλλού».Προσθήκη νέας απάντησης