Τι είναι η Βεδούρα;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Βεδούρα;

Απαντήσεις

Βεδούρα και βεδούρι είναι ξύλινο κυλινδρικό δοχείο που χρησιμοποιούν οι βοσκοί για να αρμέγουν το γάλα ή για πήζουν το γιαούρτι, αλλά και για να τα μεταφέρουν· περίπου συνώνυμο με την καρδάρα. Η βεδούρα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το βεδούρι. Το βεδούρι είναι δάνειο από το σλαβικό vedro, αρκετό παλιό, αφού «βεδούρια χαλκά γανωτά» περιγράφει ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος (ασφαλώς όχι για ποιμενική χρήση). Λέξη σχεδόν πανελλήνια, ακόμα ακούγεται.
   Στον Βαρδιάνο στα σπόρκα του Παπαδιαμάντη, ο Αγκορτζας, ο παραγιός του Νικόδημου φέρνει κάθε πρωί «μίαν βεδούραν γάλα» στη θεια-Σκεύω, ενώ ο Κοτζιούλας θυμάται από τα παιδικά του χρόνια ότι αγαπούσε τις γίδες τους, «γιατί στεκόνταν κι αρμέγαμε το αφριστό γάλα τους στην τέντζερη ή στη βεδούρα. Έπεφτε και καμιά κοπριά μέσα, μα ήταν κι εκείνες, πως να το πω, καθαρές».
   Ο Κολοκοτρώνης, διαβάζω στον Τερτσέτη, αποκαλούσε «άπλυτη βεδούρα» τη νοικοκυρά, που στο σπίτι της τύχαινε να διανυκτερεύσει, αν διαπίστωνε πως υστερούσε στην καθαριότητα. Η βεδούρα συνήθως ειναι ξύλινη, και μάλιστα από ξύλο κέδρου, αλλά ο Τσιφόρος, στα Βιβλικά χαμόγελα μιλάει για πήλινα δοχεία: «μέσα στις πήλινες βεδούρες ρίχνανε την πυτιά και μοσκοβόλαγε το ανθοτύρι».Προσθήκη νέας απάντησης