Τι είναι η Τζαβέτα;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τζαβέτα;

Απαντήσεις

Η τζαβέτα είναι μεγάλο μεταλλικό καρφί ή μεταλλική βίδα, που χρησιμοποιείται, ανάμεσα στ’ άλλα, στη ναυπηγική. Δάνειο από το βεντικό giaveta, έχει περάσει και σε άλλες γλώσσες της Μεσογείου. Η λέξη ακούγεται και σήμερα, ιδίως στη ναυπηγική και την οπλουργία.

Στα σημερινά καΐκια, οι τζαβέτες είναι μεγάλες περαστές βίδες που ενώνουν την καρένα με τα στραβόξυλα (νομείς) και το σωτρόπι, που είναι ένα μεγάλο ξύλο παράλληλο προς την καρένα στο εσωτερικό μέρος του σκάφους, καθ’ όλο το μήκος του. Επειδή είναι εκτεθειμένες, πρέπει να είναι από γερό υλικό για να αντέξουν - συνήθως από ανοξείδωτο χάλυβα.

Ο Παπαδιαμάντης περιγράφει, στο Ολόγυρα στη λίμνη, πώς οι γύφτοι είχαν στήσει μια καλύβα στον ταρσανά και «με την κάμινον πλήρη ανθράκων, με τους φυσητήρας, με τους άκμονας, με τους ραιστήρας και τας βαρείας σφύρας των, έκοπταν, έκοπταν μεγάλα καρφία, τζαβέτες». Ολόιδια η περιγραφή που κάνει ο σημερινός ποιητής Γ. Κοφινάς (γενν. 1970) για τα καρνάγια της εποχής του πατέρα του: «καρφιά, τζαβέτες φτιάχνανε οι γύφτοι, όλες στα χέρια».Προσθήκη νέας απάντησης