Τι είναι η Θουρίδα;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Θουρίδα;

Απαντήσεις

Θουρίδα είναι μικρή εσοχή στον τοίχο που χρησιμεύει σαν πρόχειρο ντουλάπι. Μπορεί να είναι και χτιστά ντουλαπάκια πλάι στο τζάκι, πάντως είναι μια εσοχή. Η λέξη δεν υπάρχει σε κανένα γενικό λεξικό, μόνο στο Αντίστροφο της Άννας Συμεωνίδη. Ολοφάνερα ετυμολογείται από το θυρίς, τη θυρίδα. Παρόλο που είναι σπάνια λέξη, φαίνεται να καλύπτει μεγάλο τμήμα του ελλαδικού χώρου.

Η θουρίδα και άλλες μορφές χωνευτών ντουλαπιών ήταν ανάγκη στο παραδοσιακό ελληνικό σπίτι που είχε ελάχιστα φορητά έπιπλα. Στην Ορθοκωστά, ο Θανάσης Βαλτινός γράφει «πήρατην καραμπίνα, πήρα φυσίγγια από τη θουρίδα», ενώ ο Γ. Κοτζιούλας στις αναμνήσεις από τα μαθητικά του χρόνια θυμάται πως ο πρώτος του δάσκαλος «έβγαλε απ' την τσέπη του ένα μολύβι και χαρτί, πήρε απ' τη "θουρίδα" μας ένα παλιό μεταφρασμένο Βαγγέλιο» και άρχισε να τον διδάσκει.

Στην Άνδρο, θουρίδες λέγονται εσοχές που φτιάχνονται με τέχνη στις ξερολιθιές και χρησιμεύουν ως κυψέλες για τους μελισσοκόμους του νησιού, όπως εξηγεί ο Γιώργος Σπέης στο βιβλίο του Θουρίδες και μελισσοκήπια (2003). Τώρα που οι τραπεζικές θυρίδες πικραίνουν τους περισσότερους, στην Άνδρο τουλάχιστον οι θουρίδες συνεχίζουν να γλυκαίνουν τον κόσμο.Προσθήκη νέας απάντησης