Τι είναι η Σιχνάτσα;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Σιχνάτσα;

Απαντήσεις

Λέξη που δικαίως δεν βρίσκεται στα νεότερα λεξικά, αφού πιο πολύ έχει ιστορική αξία, η σιχνάτσα ήταν παλιό χαρτονόμισμα που βρισκόταν σε χρήση τον 19ο αιώνα και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα λεξικά, είναι δάνειο από το γαλλικό assignat, χαρτονόμισμα που εκδόθηκε από την επαναστατική κυβέρνηση της Γαλλίας περί το 1790 με την υποθήκευση των εθνικών κτημάτων.

Ωστόσο, κατά την άποψη μου, πιθανώς να πρόκειται για δάνειο από τη ρωσική λέξη assignatsia, που σημαίνει γενικώς «χαρτονόμισμα», και που είναι βεβαίως γαλλικής αρχής. Θα τη βρείτε γραμμένη και συχνάτσα, παρετυμολογία από το συχνός. Αργότερα, πήρε τις σημασίες του χαρτονομίσματος που έχει χάσει την αξία του και μεταφορικά του ασήμαντου ανθρώπου.

Στους Χαλασοχώρηδες του Παπαδιαμάντη, οι κομματάρχες δωροδοκούν τους ψηφοφόρους με «βαμβακόσπορο»: «από μίαν σιχνάτσα έως τρεις και τέσσαρας». Στην Τύχη από την Αμέρικα, η μέλλουσα νύφη αναρωτιέται: «Πού να τις βρούμε τις λίρες· ο Στάθης μόνο σιχνάτσες έφερε απ’ το Βόλο…» Και σε ένα ποίημα του Σουρή, εκτίθεται αλάνθαστη μέθοδος για επίτευξη κομματικής πειθαρχίας που χρησιμοποιείται και σήμερα αλλά με άλλα νομίσματα: «Κι όταν θέλουν ν’ αφήσουν το κόμμα, / γιατί άλλον δεν τρώνε παρά, / δυο συχνάτσες τους βάζουν στο στόμα, / κι έτσι μένουν στην ίδια πλευρά».Προσθήκη νέας απάντησης