Τι είναι η πρόπτωση του ορθού;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Το ορθό είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ορθό χάνει τη στήριξή του και μπορεί να προβάλει από τον πρωκτό. Το ορθό που προπίπτει μπορεί να δημιουργεί αρκετά προβλήματα στον ασθενή και να επιδρά στην ποιότητα της ζωής του αλλά σπάνια απαιτεί ένα επείγον χειρουργείο. Η κατάσταση είναι αρκετά σπάνια και η διάγνωση συχνά καθυστερεί λόγω της αμηχανίας ή της ντροπής που άδικα αισθάνονται πολλοί ασθενείς μπροστά σε μια ανατομική παραδοξότητα.

Η πρόπτωση χαρακτηρίζεται μερική όταν προβάλει μόνο ο βλεννογόνος του εντέρου από τον πρωκτό. Όταν προβάλλουν όλα τα τοιχώματα του εντέρου από τον πρωκτό σαν τηλεσκόπιο η πρόπτωση θεωρείται ολική. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πρόπτωση είναι εσωτερική με το τοίχωμα του εντέρου να αναδιπλώνεται πάνω από το επίπεδο των σφικτήρων.

Η κατάσταση αν και δεν απαιτεί πάντα χειρουργική επέμβαση, δεν μπορεί να διορθωθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Η πρόπτωση όταν εγκατασταθεί, δεν πρόκειται να υποχωρήσει παρά μόνο να χειροτερεύει με την πρόοδο των ετών.Προσθήκη νέας απάντησης