Τι είναι η Πράγκα;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Πράγκα;

Απαντήσεις

Η πράγκα ή μπράγκα είναι αλιευτικό εργαλείο που μοιάζει με σιδερένια φούχτα και το χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για να βγάζουν αχινούς. Δάνειο από το βενετικό branca (φούχτα). Συχνά το βρίσκουμε μαζί με τον γάντζο (για τα χταπόδια) και το καμάκι, ως στοιχεία του βασικού εξοπλισμού των παλιών ψαράδων. Γράφεται και πράγγα.

Ο Παπαδιαμάντης χρησιμοποιεί την πράγκα σε αρκετά διηγήματα του. Στους Χαλασοχώρηδες, ο κομματάρχης δίνει στους ανθρώπους του οδηγίες πώς να πιάσουν τον ροφό, τον πλούσιο πολιτευόμενο, χρησιμοποιώντας ψαράδικη ορολογία: «Και τα μάτια σας τέσσερα… Να σκέκεσθε αρόδο, να ‘χετε απρόντο και τις πράγκες και τα καμάκια… και το σηπιογιάλι έτοιμο… γιατί αλλιώς δε βγαίνει λάδια». Στο ίδιο διήγημα, υπάρχει και η φράση «Πράγκα το χέρι σου!», δηλαδή, «κράτα το κλειστό, μη δώσεις τα χρήματα που σου ζητάνε».

Στη Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου, στο διάστημα που έχουν εγκατασταθεί στον Πειραιά, «Από τους ψαράδες του τουρκολίμανου η Άννα [δηλαδή η ίδια η Ιορδανίδου] έμαθε τι είναι ο γάντζος, το καμάκι, η λαδιά, η πράγγα, οι συρτές». Πάντως, υπάρχει και μια άλλη πράγκα που ίσως δεν έχει λεξικογραφηθεί, είναι οι ποδοπέδες, τα σίδερα για τα πόδια των φυλακισμένων: «Μ’ έχουν στα χέρια σίδερα και μπράγκες στα ποδάρια», λέει ένα δημοτικό.
 Προσθήκη νέας απάντησης