Τι είναι η Μεσινέζα;


Τι σημαίνει η σπάνια λέξη Μεσινέζα;

Απαντήσεις

Μεσινέζα ή μισινέζα είναι το λεπτό και ανθεκτικό νήμα που χρησιμοποιείται για ψάρεμα με την καθετή. Ετυμολογείται από τη Μεσίνα της Ιταλίας, απ' όπου ερχόταν αυτό το νήμα. Επειδή η Μεσίνα παλιότερα γραφόταν και Μεσσήνη, στα παλιότερα λεξικά τη μεσινέζα θα τη βρείτε να γράφεται μεσσηνέζα. Μεσινέζες υπάρχουν σε διάφορα πάχη, ανάλογα με το ψάρι που περιμένει να πιάσει ο ψαράς.

Η λέξη έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νίκο Καββαδία, αν και σε ένα από το λιγότερο γνωστά (επειδή δεν έχει μελοποιηθεί) ποιήματα του, το «Cocos Island»: «Αρμάτωσα μια καθετή με μεσινέζα σάπια». Νομίζω ότι και στον Καββαδία θα άρεσε το τετράστιχο του νεότερου θαλασσινού ποιητή Γ. Μανέτα: «Παύλο, σου γράφω από τα "σπίτια" στο ποτάμι / καθώς ψαρεύω, συντροφιά με μια Κινέζα. / Κρατά μακρύ μέσα στα χέρια της καλάμι / λι έχει δολώσει σκαρτσιμά τη μσινέζα» (σκαρτσιμάς είναι το καραβιδάκι).

Η λέξη είναι ολοζώντανη και κακώς δεν την έχουν τα λεξικά. Έχει μάλιστα αποκτήσει και μια δεύτερη σημασία: μεσινέζα είναι επίσης το νήμα των χορτοκοπτικών μηχανημάτων - αν και ο τύπος μισινέζα είναι συχνότερος.Προσθήκη νέας απάντησης