Τι είναι η Μαντινούτα;


Τι σημαίνει η λέξη Μαντινούτα;

Απαντήσεις

Μαντινούτα ή μαντενούτα είναι η ερωμένη, η μετρέσα όπως έλεγαν παλιά, και ιδίως η σπιτωμένη ερωμένη, που τη συντηρεί κάποιος εύπορος οικογενειάρχης αστός. Δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό: από τα νεότερα λείπει επειδή έχει παλιώσει, από τα παλιότερα υποθέτω από λεξικογραφική σεμνοτυφία. Ωστόσο, ήταν λέξη ζωντανη, αστική, σχεδόν πανελλήνια. Ετυμολογείται από το ιταλικό mantenuta, με την ίδια σημασία, που κατά λέξη σημαίνει «αυτή που συντηρείται».

Στο Στου Χατζηφράγκου του Κοσμά Πολίτη, οι γυναίκες της γειτονιάς κουτσομπολεύουν την όμορφη κοπέλα που συνοδεύει τον Τζώνη και αναρωτιούνται αν είναι «γυναίκα του ή μαντινούτα του». Ο Μανώλης Ζορμπάς, γιος του Γιώργη Ζορμπά που τη ζωή του έκανε μυθιστόρημα ο Καζαντζάκης (αλλάζοντας του το όνομα σε Αλέξης), σε αναμνήσεις του που κατέγραφε ο Βαγγέλης Καραγιάννης, ανέφερε πως ο πατέρας του «Ποτές δεν έμεινε, όπου και να πήγαινε, χωρίς να 'χει κάποια μαντινούτα».

Στα Επτάνησα, συνηθίζεται ο τύπος μαντενούτα, πιο κοντά στον ιταλικό. Σε ένα σονέτο του, γραμμένο το 1915, ο (αντιρώσος και αναρχικός) Μικέλης Άβλιχος εκφράζει φόβο μήπως η Πόλη πέσει στα χέρια των Ρώσων: «βγαίνοντας αφ' του Τούρκου το χαρέμι να γένεις του Χαχόλου μαντενούτα;»Προσθήκη νέας απάντησης