Τι είναι η Μαλβαζία;


Τι σημαίνει η λέξη Μαλβαζία;

Απαντήσεις

Η μαλβαζία ή ο μαλβαζίας (οίνος) είναι το όνομα ενός γλυκού κρασιού από άσπρα σταφύλια, που απέκτησε πανευρωπαϊκή φήμη στον ύστερο Μεσαίωνα. Οφείλει το όνομα του στο τοπώνυμο της Μονεμβασιάς στη Λακωνία, Μονοβασία, την εποχή εκείνη, Malvasia στα βενετικά. Οι Ενετοί διέδωσαν το γλυκό αυτό κρασί προς τα δυτικά (μόνο τα γλυκά κρασιά άντεχαν τότε τις ταλαιπωρίες τοτ ταξιδιού) και μαζί και το όνομα. Ωστόσο, η μαλβαζία δεν παραγόταν μόνο στη Μονεμβασιά, αλλά από το τρίγωνο Σαντορίνης - Κρήτης - Μονεμβασίας.

Από το λατινικό vinum de malvasia προέκυψαν το ιταλικό malvagia/malvasia, γαλλικό malvoisie, το αγγλικό malmsey, που χρησιμοποιούνται σήμερα για ολόκληρη οικογένεια κρασιών επιδορπίου. Το περίφημο αυτό κρασί είχε μεγάλη επιτυχία στη Βενετία, όπου π.χ. το 1514 δόθηκε άδεια να ανοίξουν 20 maga zeni da malvasie με την υποχρέωση να μην πουλούν άλλο είδος κρασιού.

Επομένως, η μαλβαζία στα ελληνικά είναι είδος αντιδανείου. Πάντως, διαβάζω ότι οι αναλύσεις DNA που έγιναν έδειξαν ότι πρόγονος των δυτικοευρωπαϊκών ποικιλιών malvas;ia δεν είναι η σημερινή ποικιλία Μονεμβασιά, αλλά το αθήρι.Προσθήκη νέας απάντησης