Τι είναι η κολαΐνα;


Απαντήσεις

Η κολαΐνα είναι γυναικείο κόσμημα του λαιμού που αποτελείται από χρυσά νομίσματα, δηλαδή γιορντάνι με φλουριά. Κατ' επέκταση, κολαΐνες λέγονται άλλα απλούστερα περιδέραια ή και οι χρυσοκέντητες τραχηλιές του λαιμού. Είναι δάνειο από το γενουάτικο collaen < ιταλ. collana (collo είναι ο λαιμός στα ιταλικά) και σε παλιότερα κείμενα θα τη δείτε να γράφεται και κολλαΐνα. Παλιότερα ακουγόταν σε πολλές περιοχές, σήμερα σίγουρα στην Κρήτη και στην Κάρπαθο.

Η κολαΐνα είναι κόσμημα που κατεξοχήν φοριόταν από τη νύφη. Στην Κάρπαθο, όπου υπήρχε για αιώνες το βάρβαρο έθιμο να κληρονομιέται όλη η πατρική και μητρική περιουσία από τον πρωτότοκο γιο (κανακάρη) και την πρωτότοκη κόρη (κανακαρά) αντίστοιχα, οι πλούσιες νύφες φορούσαν κολαΐνες με πολλές εκατοντάδες φλουριά που έφταναν ίσαμε τον οφαλό.

Άλλες, απλώς τα ποθούσαν. Στη Βλαχοπούλα του Παπαδιαμάντη, η μητέρα ονειρεύεται τη Φλώρα μύφη ντυμένη "τσεμπέρι και ποδιάν και σιγούνι και υποκάμισον κεντητόν και πεσκούλια (στολίδια των μαλλιών) και κολαΐναν με φλωριά". Στην Τύχη απ' την Αμερική, πάλι, η μητέρα παρηγορεί την Αφέντρα: "Εκατό λίρες θα βάλω κολλαΐνα πάνω στα στήθια σου, στο γάμο, που θα φορείς το στεφάνι [...] να καμαρώνεις, να σε ζηλεύουν  όλοι!". Σκοπός είναι να ζηλεύουν.Προσθήκη νέας απάντησης