Τι είναι η Γρεντιά;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Γρεντιά;

Απαντήσεις

Γρεντιά είναι το ξύλινο δοκάρι, ιδίως το δοκάρι της στέγης στα παλια σπίτια, ή τα πολλά δοκάρια τα παράλληλα προς τις στενές πλευρές του σπιτιού που στηρίζουν τη στέγη ή το επάνω πάτωμα. Από το σλαβικό greda = δοκάρι. Η λέξη παλιότερα ακουγόταν σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία.

Γρεντιά είναι ο επεξεργασμένος κορμός δέντρου.«Με σφένδαμνου γρεντιές τ' άλογο εφτιάσθη», γράφει για τον Δούρειο Ίππο ο Μαβίλης στη μετάφραση της Αινειάδας. Από τις γρεντιές της στέγης κρεμούσαν στα παλιά σπίτια πλεξίδες καλαμπόκι (τις κρεμάδες), κρέας ή άλλα τρόφιμα. «Βρίσκομαι ανάσκελα κοιτώντας τις γρεντιές», λέει ο Κοτζιούλας σ' ένα ποίημα του, γραμμένο όταν τον είχε ρίξει στο κρεβάτι η αρρώστια.

Η γρεντιά είναι σήμερα ζωντανή τουλάχιστον στα Γιάννενα. «Στην πέτρα σύρθηκε το φίδι / κι άστραψ' η λάμα στο σκοτάδι / και γκρεμίστηκαν οι γρεντιές», γράφει σε σχετικά πρόσφατο ποίημα του ο γιαννιώτης ποιητής Τάσος Κανάτσης. Και σε πολύ πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση για τα οικονομικά μέτρα, γράφτηκε ότι είναι απαράδεκτο «να κρεμιέται από τη γρεντιά ο μικρομεσαίος».Προσθήκη νέας απάντησης