Τι είναι η Γαζέτα;


Τι σημαίνει η λέξη Γαζέτα και από που προέρχεται;

Απαντήσεις

Η γαζέτα είναι μια λέξη με δυο σημασίες: αφενός είναι ένα χάλκινο νόμισμα μικρής αξίας, αφετέρου η εφημερίδα. Δάνειο από το ενετικό gazeta (ιταλ. gazzetta). Προηγήθηκε το νόμισμα, που κόπηκε στη Βενετία πρώτη φορά το 1539· σύμφωνα με την παραδοσιακή εξήγηση, το 1600 που κυκλοφόρησαν οι πρώτες εφημερίδες στη Βενετία, πουλιούνται για μια γαζέτα, και γι’ αυτό ονομάστηκαν και οι εφημερίδες έτσι. Νόστιμο, αλλά τα σύγχρονα λεξικά έχουν επιφυλάξεις.
Στον ελληνόφωνο χώρο η λέξη μπήκε και με τις δυο σημασίες. Η Ιόνιος Πολιτεία έκοψε γαζέτες το 1801, όταν ανήκε στους Ρώσους και τους Οθωμανούς. Οι δυο σημασίες, νόμισμα και εφημερίδα, συνυπήρξαν για πολλές δεκαετίες· πρώτη ξεθώριασε η σημασία του νομίσματος. Η αντικατάσταση της γαζέτας από την εφημερίδα θεωρείται από τα επιτυχημένα παραδείγματα της καθαριστικής δράσης των λογίων· κατά τον Τριανταφυλλίδη, η ευκολία της αντικατάστασης οφείλεται στο ότι έγινε σε μια εποχή που οι «γαζέτες» δεν είχαν πάρει ευρεία διάδοση.
Με την έννοια της εφημερίδας χρησιμοποιείται σπάνια και σήμερα· άλλωστε, υπάρχουν πολλές γνωστές ξενόγλωσσες εφημερίδες που έχουν τη λέξη Γκαζέτα στον τίτλο τους. Οι εκδότες εφημερίδων της Πόλης λέγονταν γαζετατζήδες, λέξη που την αποθανάτισε ο Βάρναλης στον Εξαγνισμό, στην περιγραφή της καλής κοινωνίας: «γαζετατζήδες, γαλονάδες, μπαγκέρηδες με τον παρά…»Προσθήκη νέας απάντησης