Τι είναι η δίαιτα Orac;


Απαντήσεις

Η δίαιτα ORAC (δίαιτα Ο2) αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και βασίζεται στη μέτρηση τού ποσοστού που ένα τρόφιμο μπορεί να προστατέψει από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν τους ενόχους για πολλές μορφές καρκίνου, καρδιακές παθήσεις και τα συμπτώματα της γήρανσης.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών η έρευνα έχει δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή κατανάλωση σε ORAC  τρόφιμα -όπως πολύχρωμα φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λίπη- μπορούν  να αυξήσουν την ικανότητα του σώματος να απαλλαγεί από ασθένειες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης και της αντίληψης, την πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, τη βελτίωση του δέρματος και στην απώλεια βάρους.

Πως λειτουργεί
Αντί για καταμέτρηση θερμίδων ή άλλων περιορισμών η δίαιτα O2 προτείνει μια ημερήσια πρόσληψη που περιλαμβάνει 30.000 ORAC μονάδες. ORAC είναι μια κλίμακα, η οποία μετρά την αντιοξειδωτική δύναμη της τροφής. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ο Glassman διευκρινίζει τις λεπτομέρειες στη μέθοδό του και απαριθμεί τα τρόφιμα με την υψηλότερη αρίθμηση ORAC για εύκολο υπολογισμό. Δείχνει πώς να επιλέξετε τα γεύματα όταν βρίσκεστε στο δρόμο ή στη δουλειά, καθώς επίσης και πώς να δειπνήσετε έξω έχοντας την αίσθηση της ικανοποίησης, αλλά χωρίς την εξαπόλυση ενός στρατού από επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες στο σύστημά σας. Εκτός από τα πέντε γεύματα την ημέρα θα πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό κάθε ημέρα με λίγο χυμό λεμονιού, δύο φλιτζάνια πράσινου τσαγιού και τέλος μπορείτε  να προσθέσετε λίγη πράσινη σαλάτα σε κάθε γεύμα.

Η δίαιτα O2 δείχνει τον τρόπο για να ξεκινήσει η απώλεια βάρους, αλλά και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση. Στην ουσία προάγει έναν  πολύ υγιεινό και θρεπτικό τρόπο διατροφής που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής απλά υιοθετώντας πιο υγιεινές συνήθειες . Επίσης προτείνει την τακτική άσκηση, προκειμένου να προωθηθεί η απώλεια βάρους, η βελτίωση της κυκλοφορίας και η αυτοπεποίθηση.

Η δίαιτα ORAC ξεκινά με μια τετραήμερη κάθαρση, ακολουθούμενη από μια δίαιτα τεσσάρων εβδομάδων, η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση φυσικών τροφών και στην αποφυγή των τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία ή περιέχουν μικρή θρεπτική αξία. Η τετραήμερη αποτοξίνωση μπορεί να φαίνεται δύσκολο να ολοκληρωθεί, αλλά στην πραγματικότητα δε διαφέρει και πολύ από τις άλλες δίαιτες που προτείνουν ένα πρόγραμμα διατροφής με φρέσκα και φυσικά τρόφιμα.

Συμπέρασμα
Η δίαιτα ORAC προωθεί τη συμπεριφορά για μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών και υγιεινών λιπών. Ακόμη κι αν ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής φαίνεται δύσκολο να ακολουθηθεί στην πραγματικότητα δεν απέχει και πολύ από άλλες δίαιτες που προτείνουν πιο υγιεινές τροφές και σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για εκείνους που είναι έτοιμοι να κάνουν μία υγιεινή αλλαγή στις διατροφικές τους επιλογές και στον τρόπο ζωής τους γενικότερα.

δείτε μερικά από τα τρόφιμα που - κατά τον Glassman - βρίσκονται στις πρώτες θέσεις  της κλίμακας ORAC, καθώς και μερικές ιδέες που προτείνει για όλα τα γεύματα της μέραςΠροσθήκη νέας απάντησης