Τι είναι η Αθιβολή;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Αθιβολή;

Απαντήσεις

Λέξη με πολλές σημασίες, αθιβολή είναι η αμφιβολία· ο λόγος, η συζήτηση· αλλά και η μνεία για κάποιον, π.χ. «χτες βράδυ είχαμε τη αθιβολή σου», δηλαδή, συζητούσαμε για σένα· είναι όμως και η σκέψη ή η θύμηση. Από το μεσαιωνικό αμφιβολή < αμφιβολία. Η λέξη είναι εμβληματική του κρητικού ιδιώματος, αν και ακουγόταν παλιότερα και σε άλλες περιοχές.

Συχνό μοτίβο σε δημοτικά τραγούδια είναι το «αθιβολή δεν είχανε κι αθιβολή ευρήκαν» (δηλαδή θέμα για συζήτηση), ενώ για κάποιον που φέρεται εκκεντρικά λένε πως «έγινε αθιβολή της γειτονιάς». Φυσικά, η λέξη είναι συχνή στις μαντινάδες, π.χ. «Αν τύχει και μου φέρουνε αθιβολή για σένα, ξανοίγω αλλού να μη φανούν τα μάθια μου κλαμένα». Και «αθιβολές μέσα στη νύχτα μού ταράζανε το νου», τραγούδησαν οι Χαΐνηδες. Αθιβολές λέγονται και οι ευτράπελες διηγήσεις, και είναι συχνός τίτλος σε συλλογές ανεκδότων, συχνά γραμμένων σε τοπικό ιδίωμα.

Ξαδερφάκι της αθιβολής είναι η λεσβιακή αφλουγή (αμφιβολή > αφιβολή > αφλουγή) και σημαίνει κουτσομπολιό, κουβεντολόι, δηκτικό σχόλιο. Συχνός τίτλος σε στήλες παραπολιτικών σχολίων στις τοπικές εφημερίδες.Προσθήκη νέας απάντησης