Τι είναι η Αστρέχα;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Αστρέχα;

Απαντήσεις

Αστρέχα ή αστράχα ή, σπανιότερα, οστρέχα είναι το γείσο της στέγης στα σπίτια με κεραμοσκεπή, η άκρη που προεξέχει, και κατ’ επέκταση η υδρορροή της στέγης. Ο λόγος ύπαρξης της αστρέχας είναι να μην τρέχουν τα νερά της βροχής πάνω στους τοίχους. Κατά μία άποψη, προέρχεται από το αρχαίο όστρακον (επειδή οι στέγες στρώνονταν με θραύσματα αγγείων). Κατά μία άλλη, που τη θεωρώ πιθανότερη, ετυμολογείται από το σλάβικο streha, που σημαίνει τη στέγη.

Λέξη πανελλήνια, η αστρέχα μάλλον κακώς δεν συμπεριλαμβάνεται στα νεότερα λεξικά, αφού εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και να ακούγεται, ακόμα και στα δικαστήρια, για παράδειγμα αν η αστρέχα (που μπορεί να φτάνει το ένα μέτρο) περνάει τη νοητή γραμμή δυο οικοπέδων.

Στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη «ακούστηκε απάνω στην αστρέχα του σπιτιού ή κουκουβάγια να χουχουλίζει», ενώ σε διήγημα του Απ. Σπήλιου ένα ζευγάρι αποκοιμιέται «ακούγοντας τη θυμωμένη βροχή να κρουνελιάζει απ’ την αστρέχα της αυλής». Η λέξη λειτουργεί και ως επίρρημα, με τη σημασία «τοίχο τοίχο»: «Δεν είχα ομπρέλα και πήγαινα αστρέχα».Προσθήκη νέας απάντησης