Τι είναι το Χοτζέτι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Χοτζέτι;

Απαντήσεις

Το Χοτζέτι δεν έχει ετυμολογική σχέση με τον χότζα, τον Ναστραντίν ή άλλον, αν και ίσως παρετυμολογικά ο χότζας (hoca στα τούρκικα) να επηρέασε τον σχηματισμό του χοτζετιού, που είναι δάνειο από το τουρκικό huccet. Χοτζέτια είναι οι αποφάσεις των τουρκικών ιεροδικείων και ειδικότερα είναι οι αποφάσεις με τις οποίες ο ιεροδίκης επικύρωνε τη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Αυτά τα έγγραφα λειτουργούν ως τίτλοι ιδιοκτησίας, επομένως για τη σημερινή χρήση, που μας ενδιαφέρει, χοτζέτια είναι τίτλοι ιδιοκτησίας της οθωμανικής περιόδου.

Τα νεότερα λεξικά δεν έχουν τη λέξη, αλλά θα έπρεπε, διότι τα χοτζέτια βρίσκονται στην επικαιρότητα σε πολλές περιοχές της χώρας όπου το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακόμα και ασαφές και όπου κάποιοι διεκδικούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, στην Αττική και αλλού, με βάση χοτζέτια - και συνήθως δικαιώνονται από τα δικαστήρια.

Βέβαια, ο Τσίρκας στη Νυχτερίδα βάζει έναν ντόπιο να λέει: «Εσείς, σου λένε, Γραικοί, Εγγλέζοι, Οβριοί, φελάχοι, Σαμλήδες, είσαστε όλοι περαστικοί. Δε μας νοιάζει τι γράφουν τα χοτζέτια σας. Εμείς είμαστε ο τόπος και τον έχουμε μοιρασμένο αντάμ παπαντάμ στις φάρες μας». Αλλά αυτός δεν είναι πολιτισμένος Ευρωπαίος.Προσθήκη νέας απάντησης